Au trecut sărbătorile, în care cei mai mulți dintre noi am mâncat și am dormit toată ziua, având o mică vacanță. Și ne-am simțit perfect. De fapt, un pui de somn după masă este binevenit, mai ales când nu ai de mers la muncă. Dar puțini dintre noi se gândesc că, de fapt, somnul de după masă poate fi indus de coma alimentară. Podcastul despre știința și istoria alimentației, Gastropod, a analizat săptămâna trecută subiectul surprinzător de complex al comei alimentare, alături de gazdele Cynthia Graber și Nicola Twilley, și de invitați experți, printre care Subha Mani, Justine Hervé și Nikolay Kukushkin. Aceștia au dezvăluit tot ce trebuie să știm despre acest fenomen, arată Food and Wine.
Ce este coma alimentară
Coma alimentară nu este, evident, același lucru cu o comă adevărată, utilizată în contexte medicale. Un termen mai tehnic pentru aceasta este „somnolență postprandială,” ceea ce înseamnă pur și simplu o stare de oboseală resimțită după masă.
În cuvintele lui Nikolay Kukushkin, profesor asociat de științe ale vieții la Universitatea din New York, „O comă alimentară este un răspuns comportamental la consumul de alimente, când animalul, fie că este om sau altă specie, încetinește și se relaxează după ce a mâncat… Altă exprimare ar fi: odihnă și digestie.”
Justine Hervé, profesor asistent de economie la Institutul de Tehnologie Stevens, oferă o definiție mai specifică: „Practic, este o scădere a vigilenței care apare la una-două ore după ingerarea mesei.”
Sunt reale comele alimentare?
Chiar și după definirea comei alimentare, apar câteva întrebări: Este doar un efect placebo? Și înseamnă pur și simplu că cineva este somnoros sau e ceva mai mult? Hervé și Mani, alături de alți academicieni, au publicat cercetări care confirmă că o comă alimentară nu este doar un concept amuzant invocat după o masă mare, ci are un impact concret.
Un studiu realizat pe peste 4.000 de studenți din India a testat performanța acestora în diferite domenii la diverse momente ale zilei – unii au fost testați la scurt timp după ce au mâncat, alții câteva ore mai târziu. Rezultatele au arătat că cei care au dat examene în prima oră după masă au obținut rezultate vizibil mai slabe. Hervé a menționat în Gastropod că „testele date în perioada postprandială le-au redus capacitatea cognitivă cu 5%-9%. Este o reducere substanțială a abilității de a performa.”
Ce cauzează coma alimentară
Răspunsul scurt este că încă nu există o cauză definitivă a comei alimentare. Istoric, s-au propus diverse explicații pentru acest fenomen. S-a crezut anterior că este cauzată de fluxul sanguin crescut în sistemul digestiv după masă. Ceea ce ar putea reduce fluxul de sânge către creier, dar această teorie a fost demontată.
În perioada sărbătorilor, aminoacidul triptofan – prezent în carne de curcan și alte tipuri de carne – este adesea considerat responsabil pentru somnolență. Cu toate acestea, Kukushkin subliniază că „nu pare să aibă un efect atât de mare.”
Pe baza cercetărilor lui Kukushkin pe melci marini, un hormon asemănător insulinei produs în timpul mesei ar putea induce o reacție asemănătoare comei alimentare. Totuși, este încă prea devreme pentru a determina ce înseamnă acest lucru pentru oameni, având în vedere diferențele biologice evidente.
Ce putem face
Din păcate, nu există o soluție sigură pentru a preveni comele alimentare. Dar nu există nici dovezi că ar fi dăunătoare pentru sănătate. Așadar, poate nu este o idee bună să dai un test imediat după cina de Crăciun. Dar în rest, bucură-te de masă în voie!