Cine e alergic la înțepătura de albine poate consuma miere, propolis, polen sau lăptișor de matcă?

cine-e-alergic-la-intepatura-de-albine-poate-consuma-miere-propolis-sau-laptisor-de-matca FOTO: Dreamstime/Irochka

Nu există numeroase studii pe acest subiect, iar cele care există indică faptul că mierea ar putea conține, cel puțin teoretic, proteine care sunt conținute și în veninul pe care îl lasă în urmă înțepătura de albine. Specialista în alergologie și imunologie Kliljeda Jaubashi a încercat să dea detalii pe subiect, chestionată de ziarul Corriere della Sera.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„Dacă o persoană suferă de alergie la veninul pe care îl îl injectează albina în corp în momentul înțepăturii, nu este neapărat necesar să excludă din alimentație mierea, atâta timp cât nu a avut niciodată reacții adverse la aceasta. Alergia la miere este, de fapt, foarte rară. Studiile sunt puține, iar cel mai recent datează din 2015. Acestea indică faptul că mierea ar putea conține, cel puțin teoretic, proteine din veninul de albină. Totuși, nu este sigur că această cantitate infimă de proteine va fi recunoscută de organism și va declanșa o reacție alergică. Până acum, nu s-au dovedit reacții încrucișate între veninul de albină și consumul de miere”, explică specialista.

Aceste mecanisme țin de modul în care funcționează alergiile alimentare. La fiecare persoană se pot detecta anticorpi specifici – în acest caz, pentru veninul de albină. Dar dacă acești anticorpi nu sunt activi, așa cum se întâmplă în cazul alergiilor, nu vor declanșa nicio reacție, mai adaugă ea.

Este mai bine să consultăm medicul, dacă am avut alergie la o înțepătură

În orice caz, recomandarea este de a consulta întotdeauna medicul curant, legat de posibilele riscuri ale consumului de miere, în cazul în care s-a întâmplat ca o înțepătură de albină să declanșeze o reacție alergică. „Dacă doriți să fiți și mai siguri, puteți alege o miere mai rafinată sau filtrată, deoarece într-una crudă ar putea exista, teoretic, mai multe urme de venin de albină”, este sfatul medicului citat.

Situația este similară și în cazul celorlalte produse provenite de la albine, fiind nevoie în principal de atenție la expunerea repetată la un aliment, care poate duce la sensibilizare și, eventual, alergie.

„În cazul polenului s-au raportat rare cazuri de reacții încrucișate, dar principiul este același ca la miere și se aplică tuturor produselor derivate din activitatea albinelor: ar putea conține proteine din venin, dar nu este sigur că vor declanșa o reacție. La persoanele deja alergice, pot apărea reacții alergice de contact, mai ales în cazul propolisului sau lăptișorului de matcă. Cei care suferă deja de o alergie sunt mai predispuși la dezvoltarea altora. În astfel de cazuri, expunerea repetată la un anumit aliment poate duce, în timp, la sensibilizare și la apariția unei alergii propriu-zise.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *