Chiftele de roșii: Rețeta tradițională grecească din Santorini / Află cum se fac celebrele ntomatokeftedes, pas cu pas

Chiftele de roșii Sursa foto: Gastronomos

Grecia are un loc special în inimile iubitorilor de gastronomie, iar printre cele mai apreciate preparate ale insulelor se numără și celebrii ntomatokeftedes – chiftelele de roșii din Santorini. Considerate un simbol culinar al insulei, aceste „keftedes” se prepară ușor, din ingrediente simple, dar pline de savoare, notează publicația elenă Gastronomos.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Rețeta originală recomandă folosirea roșiilor coapte și aromate, specifice regiunii. „Cele mai buni chiftele de roșii sunt cele din Santorini. Punct” – aceasta este convingerea categorică a autorilor rețetei.

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 3 roșii mari și bine coapte, decojite

  • 2 cepe uscate mari, tocate mărunt

  • 2-3 cepe verzi, tocate fin

  • frunzele de la o jumătate de legătură de mentă proaspătă, tocate

  • 1 linguriță de praf de copt

  • 1 – 1½ căni de făină

  • ulei de măsline pentru prăjit

  • sare și piper proaspăt măcinat

Mod de preparare:

Pentru a obține textura ideală, roșiile se dau pe răzătoarea mare și se lasă la scurs într-o sită fină aproximativ o oră, pentru a elimina excesul de lichid. Apoi se amestecă într-un bol cu cele două tipuri de ceapă, menta tocată, praful de copt, o cană de făină și sare și piper după gust. Se omogenizează totul cu o lingură.

Compoziția trebuie să fie destul de groasă, astfel încât să „stea” pe lingură. Dacă e prea moale, se mai adaugă puțină făină.

Într-o tigaie adâncă, se încinge uleiul de măsline. Cu o lingură se ia din compoziție și se pune în uleiul fierbinte, puțin câte puțin, pentru a nu scădea temperatura uleiului. Chiftelele se prăjesc la foc mediu spre mare, până devin rumene și crocante pe ambele părți.

După prăjire, se scot cu o spumieră și se lasă la scurs pe hârtie absorbantă. Se continuă procesul până se termină compoziția.

Singura metodă prin care putem verifica dacă textura este corectă este să prăjim o chiftea într-un ulei bine încins și să o gustăm. Dacă se destramă, mai trebuie făină. Dacă este prea tare și are gust de făină crudă, subțiem compoziția cu o roșie mică, dată pe răzătoare.

Chiftelele de roșii se servesc calde, fiind perfecte ca gustare, antreu sau acompaniament într-o masă cu specific mediteranean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *