În copilăria ei din Athens, Georgia, Nicole Taylor, scriitoare și autoare de cărți de bucate, asocia tortul red velvet cu momentele speciale. „În Sud, când eram la facultate, nu vedeai tortul red velvet în patiserii în fiecare zi. Apărea de Crăciun, de Juneteenth, la aniversări”. Era un tort de sărbătoare, pentru comunitatea de culoare, iar roșul simbolizează bucuria, spune Taylor, citată de The Washigton Post.
În timp ce alte torturi velvet au dispărut, red velvet a supraviețuit istoriei. După ce în anii 2010 s-a regăsit în tot felul de produse, de la granola la odorizante auto, red velvet a căpătat un loc stabil printre clasice precum carrot cake.
Primele rețete de velvet cake, care descriu o textură fină, apar în cărți de bucate la sfârșitul anilor 1800. În 1911, chef-ul și fost sclav Rufus Estes a inclus o rețetă de „tort velvet” cu patru ouă și făină de migdale. Dezbaterea despre cum a devenit roșu acest tort continuă. Autoarea Stella Parks, în cartea sa din 2017 „BraveTart: Iconic American Desserts”, menționează că zahărul brun, cunoscut ca „zahăr roșu”, putea contribui la un ușor ton roșiatic.
În anii 1930, compania Adams Extract Co., din Austin, a început să producă intensiv colorant roșu alimentar, iar popularitatea tortului a explodat. Aceasta a lansat cărți cu rețete, care includeau un red velvet cu colorant, împreună cu o glazură albă. Astfel, red velvet a ajuns în meniurile din întreaga Americă. În 1948, Freda DeKnight, editor de food la „Ebony,” a fost printre primii autori afro-americani care au inclus o rețetă cu red velvet. Taylor subliniază că odinioară colorantul alimentar era un ingredient scump, iar astăzi oricine își poate permite să gătească un tort de un roșu rubin.
Daneisha Simon, chef patiser și proprietar al Pastry Addict din Atlanta, continuă tradiția red velvet în patiseria ei. „Pentru mine, nu e atât despre gustul tortului, cât despre culoare. Trebuie să fie cu adevărat roșu, să aibă un parfum dulce și un iz ușor acrișor de la laptele bătut”. Simon explică faptul că red velvet este unul dintre cele mai vândute produse ale sale, mai ales în februarie, iunie și decembrie.
Tort Red Velvet. Rețetă
Ingrediente:
- 250 g făină
- 300 g zahăr
- 1 linguriță praf de copt
- 1 lingură cacao
- 1 linguriță sare
- 240 ml lapte bătut
- 120 ml ulei
- 2 ouă mari
- 1 lingură oțet alb
- 1 lingură extract de vanilie
- 2 lingurițe colorant alimentar roșu
- 115 g unt la temperatura camerei
Mod de preparare:
- Preîncălziți cuptorul la 175°C. Tapetați două forme de tort cu diametrul de 20 cm cu hârtie de copt și ungeți marginile.
- Într-un bol mare, cerneți făina, zahărul, praful de copt, cacaoa și sarea.
- Într-un alt bol, amestecați laptele bătut, uleiul, ouăle, oțetul, vanilia și colorantul roșu, până când obțineți o compoziție omogenă.
- Adăugați amestecul de ingrediente umede peste cele uscate și amestecați ușor. Încorporați untul, amestecând până la omogenizare.
- Împărțiți aluatul în cele două forme și coaceți timp de 30-35 de minute. Verificați cu o scobitoare. Dacă iese curată, blaturile sunt gata.
- Scoateți blaturile din forme și lăsați-le să se răcească complet înainte de a le asambla și decora.
Pentru glazură:
- 300 g cremă de brânză
- 115 g unt la temperatura camerei
- 300 g zahăr pudră
- 1 linguriță extract de vanilie
- Într-un bol, bateți crema de brânză și untul până devin pufoase.
- Adăugați zahărul pudră și vanilia și continuați să mixați până obțineți o glazură fină.
- Asamblați tortul, acoperindu-l cu glazură și decorați după preferință.
Sugestie: Presărați nuci pecan sau ciocolată rasă pentru un plus de savoare și textură.