Un desert de sărbătoare care se inspiră din tradițiile britanice, dar are o savoare inconfundabilă – combină fructele uscate, dulceața de casă și untul din belșug pentru a deveni atracția principală a mesei festive.
„Nu vă mirați dacă unele rețete pe care le gătim aici par străine, precum acest cozonac pe care împreună cu soția mea îl pregătim an de an”, spune părintele Ioan, preot în localitatea tradițională Nymfaio, din Florina (Grecia), citat de publicațiai Gastronomos. „Vlahii au fost dintotdeauna cosmopoliți. Vă dau un exemplu: bunica mea pregătea cremă de zahăr ars în cea mai autentică variantă, iar în timpul sărbătorilor, în casa noastră nu lipseau fondantele”, povestește părintele Ioan.
Ingrediente pentru 8-10 porții:
- 500 g făină cernută (+ puțină făină pentru forma de copt);
- ½ linguriță bicarbonat de sodiu;
- Coaja rasă de la o portocală;
- 1 linguriță scorțișoară;
- ½ linguriță cuișoare măcinate;
- 200 g unt topit (+ unt pentru uns forma de copt);
- 200 g zahăr;
- 4 ouă;
- 600 g fructe uscate tocate (smochine, prune, stafide, afine, merișoare etc.);
- 80 ml lichior de migdale amare sau caise;
- 200 ml suc proaspăt de portocale.
Pentru decor:
- 4 linguri de dulceață de caise;
- Zahăr pudră, pentru decor;
- 2 linguri semințe de rodie.
Mod de preparare:
- Începeți prin a pune fructele uscate într-un bol și turnați lichiorul și sucul de portocale peste ele. Lăsați-le la încărcat timp de aproximativ 15 minute.
- Între timp, ungeți cu unt și tapetați cu făină o formă de copt cu diametrul de 22 cm. Preîncălziți cuptorul la 170°C.
- Într-un bol separat, amestecați făina cu bicarbonatul, scorțișoara, cuișoarele și coaja rasă de portocală.
- În bolul mixerului, bateți untul topit cu zahărul până când compoziția devine deschisă la culoare și spumoasă.
- Adăugați ouăle pe rând, unul câte unul, continuând să mixați bine.
- Turnați fructele uscate împreună cu lichiorul și sucul de portocale în compoziția de unt și amestecați.
- Adăugați amestecul de făină și amestecați până se obține un aluat lipicios pentru chec.
- Turnați compoziția într-o formă de copt și nivelați bine. Coaceți timp de aproximativ 50 de minute, până când checul crește și capătă o culoare aurie.
- Scoateți checul din cuptor și lăsați-l să se răcească complet.
- După răcire, scoateți checul din formă, așezați-l pe un platou și ungeți suprafața acestuia cu dulceață de caise.
- Presărați zahăr pudră și decorați cu semințe de rodie pentru un plus de culoare și prospețime.