Ceva dulce: Prăjitura cu mere pe care o poți duce ușor și la birou / Rețeta după care o pregătea bunica

Prăjitură cu mere după rețeta bunicii Foto: Savori urbane

Prăjitura cu mere are aluatul fraged și pufos. Avantajul este că mere proaspete găsim tot anul, motiv pentru care era preferata noastră în copilărie. Este una dintre prăjiturile pe care le făceau și bunicile noastre, același aluat fiind folosit și la prăjitura cu brânză. Cert este că bunica o făcea cu untură și smântână, nu folosea unt la aluat.

Avem nevoie de:

Pentru umplutură:

  • 2 kg mere
  • 4-5-6 linguri de zahăr (cât de dulce vreți să fie umplutura)
  • 1 linguriță scorțișoară

Pentru aluat fraged:

  • 600 g făină albă
  • 250 g unt sau 200 g untură + 200 g smântână
  • 125 g zahăr pudră
  • 2 pachete zahăr vanilat
  • 2 ouă + 1 gălbenuș separat
  • un praf de sare
  • un plic praf de copt

Cum procedăm

Pentru aluat, se amestecă întâi ouăle (fără gălbenușul notat separat) cu grăsimea, zahărul și se amestecă bine. Apoi se amestecă praful de copt cu făina și se adaugă rând pe rând în amestec, până se obține un aluat moale. Aluatul pentru prăjitura cu mere nu se frământă prea mult, doar până devine omogen. Apoi se împarte în două bucăți, una mai mare decât cealaltă și se pun la frigider amândouă porțiile de aluat. Se poate pune chiar la congelator pentru 20 de minute.

Cum preparăm umplutura:

Acum ne ocupăm de umplutură. Se curăță merele, se dau pe răzătoare și se presară zahărul și scorțișoara pe ele. Se lasă 10-15 minute, până vor lăsa sucul, apoi se scurg bine, luând câte un pumn de mere rase și storcându-le bine, bine.

Uneori, bunica punea merele un pic la prăjit într-o cratiță, dacă i se părea că nu s-au scurs destul de bine. Merele rase trebuie să fie fără zeamă, pentru ca dacă sunt prea umede, sucul se va scurge în aluat și va rămâne moale și neplăcut la textură.

După ce am rezolvat cu merele, se scoate bucata mai mare de aluat și se întinde o foaie direct pe foaia de copt, după care se așează într-o tavă. Trebuie să ajungă și pe marginile tăvii. Se înțeapă cu furculița din loc în loc și apoi se pune umplutura de mere, care se nivelează și se presează cu dosul unei linguri.

Din cealaltă bucată de aluat se mai întinde o foaie. Recomandat este să se întindă tot pe o foaie de copt, de unde se va transfera peste umplutură. Fiind un aluat moale, este greu de manevrat după ce a fost întins cu sucitorul. Apoi se înțeapă și acesta cu furculița și se unge cu gălbenușul rămas, care a fost bătut cu furculița înainte, după care se dă la cuptor pentru 50 de minute, la 170 de grade Celsius.

După ce s-a răcit, se pudrează cu zahăr. Bunica folosea la prăjitura cu mere zahăr tos, nu zahăr pudră. Orice zahăr pudrăm pe deasupra, se poate porționa și e ușor de dus la birou, pentru a-i servi și pe colegi din bunătățile cu care ne răsfățau bunicile noastre odinioară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *