Pregătiți-vă pentru un desert cald și reconfortant. Această budincă din pâine cu dovleac este o combinație incredibilă de dulce și sărat, care poate fi servită caldă sau rece și are o aromă caldă de toamnă. Nucile pecan crocante de deasupra îi conferă o textură grozavă pe lângă budinca moale și fragedă din pâine, promite Confessions of a baking quin.
Avem nevoie de:
- 85 g (6 linguri) de unt sărat
- 1 kg de pâine albă veche, tăiată cubulețe
- 425 g de piure de dovleac
- 225 ml (1 cană) lapte integral
- 170 g (¾ cană) de smântână grasă pentru gătit
- 150 de grame (¾ de cană) zahăr brun deschis
- 2 linguri Extract de vanilie
- 1 lingură condiment pentru plăcintă de dovleac (3 linguri de scorțișoară măcinată, 2 linguri de ghimbir măcinat, 2 lingurițe de nucșoară măcinată, 1,5 lingurițe de cuișoare măcinate și opțional 1/2 linguriță de piper alb măcinat)
- 4 ouă mari
- 50 ml (¼ cană) sirop de arțar
- 120 de grame (1 cană) nuci pecan, tocate grosier
- Sos de caramel sărat pentru servire
Ce avem de făcut:
Într-o cratiță, la foc mediu-mic, rumeniți untul, amestecând des până devine maro auriu și are o aromă de nucă. Asigurați-vă că urmăriți cu atenție untul, deoarece untul se poate arde ușor.
Aranjați feliile de pâine într-o tavă, turnați uniform untul brun peste bucățile de pâine și asigurați-vă că ați răzuit tot ce este maro în cratiță. Această parte este cea mai aromată. Amestecați bine cubulețele de pâine, să fie toate amestecate cu unt.
Într-un castron mare se bate piureul de dovleac, laptele, smântâna, zahărul, vanilia, condimentul pentru plăcintă cu dovleac și ouăle. Se amestecă până se combină complet, să nu rămână nicio urmă de ou.
Turnați uniform amestecul de cremă de dovleac peste bucățile de pâine. Asigurați-vă că toate cubulețele sunt amestecate cu piureul și nu a rămas nimic pe dinafară. Acoperiți și lăsați la marinat timp de 20 de minute.
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Într-un castron mic amestecați siropul de arțar și nucile pecan.
Când cuptorul este încălzit, puneți nucile pecan deasupra budincii, apoi dați la cuptor timp de 20 de minute. După acest timp, acoperiți budinca cu hârtie de copt pentru a preveni arderea nucilor. Coaceți încă 15-20 de minute sau până când blatul este auriu.
Lăsăm să se răcească 10 minute înainte de servire. Puteți păstra resturile de budincă din pâine cu dovleac acoperite la frigider până la 5 zile. Este delicios servit cald sau rece, cu frișcă sau înghețată.