După tonele de cozonac și panettone proaspete și reciclate și reinventate, e momentul pentru un desert mai delicat, poate chiar în format mini. Cu ce nu dăm greș niciodată? Cu ciocolata, iar în combinație cu menta putem ochi drept la țintă. Iată mai jos cum putem replica un desert celebru și rafinat din doar trei ingrediente.
Oficial denumite Andes Crème de Menthe, dar neoficial Ander Mints, sunt un fel de minitablete de ciocolată cu aromă de mentă în stil sandwich, adică straturi suprapuse. Au fost create în anii 50 în Statele Unite, deși imaginea originală de pe ambalaj, și care s-a păstrat până astăzi, evocă Anzii Peruvieni. În prezent sunt produse de compania tootsie.com, în mai multe variante care au la bază combinația ciocolată-mentă.
În Europa, replica a venit în anii 60 din partea companiei Nestle, prin intermediul cunoscutelor After Eight clasice, miniciocolate umplute cu cremă de mentă.
Diferența dintre Andes Mints și After Eights
Dincolo de compoziția ușor diferită a stratului de ciocolată – versiunea Nertle are o concentrație mai mare de cacao, cele două produse diferă în mod fundamental prin felul în care este adăugată aroma de cacao. Sunt mai mult sau mai puțin imposibil de replicat europenele After Eight, care conțin o cremă fondandă aromatizată, oficial, cu ulei de mentă.
Însă putem mult mai ușor replica produsul american, suprapunând straturi solide de ciocolată neagră și ciocolată albă, pe care o aromatizăm cu esență de mentă obținută din ulei esențial – se găsește în comerț.
Cum putem prepara un desert simplu de ciocolată cu aromă de mentă
E nevoie de doar trei ingrediente simple și de calitate și doar 10 minute: ciocolată neagră, ciocolată albă și câteva picături de esență de mentă din comerț. Se pot folosi fulgi sau tablete de ciocolată, în general mai de calitate.
Topim ciocolata neagră de o parte și o turnăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Dăm la frigider.
Când s-a solidificat, topim și ciocolata albă și adăugăm peste ea treptat picături de esență de mentă până la concentrația dorită. Când am decis care e nivelul de aromă de mentă dorit, turnăm ciocolata albă peste stratul solidificat de ciocolată neagră și dăm la frigider.
Completăm cu încă un strat de ciocolată în același fel și lăsăm să se răcorească la temperatura camerei, nu mai dăm la frigider. Aceasta, pentru ca atunci când s-a solidificat și se poate tăia, să o putem face. Tăiem în pătrățele, apoi dăm la frigider câteva ore.
La modul ideal, straturile de ciocolată neagră ar trebui să fie puțin mai groase decât cel de ciocolată albă cu mentă: 1 cm cea neagră, 0,5 cm cea albă.