Cercetătorii vor să modifice genetic buruienile pentru a le face mai colorate / Astfel, roboții bazați pe inteligență artificială le vor identifica mai ușor

modificare, buruieni, inteligenta artificiala, roboti Utilajul Laserweeder de la Carbon Robotics (Sursa foto: Carbon Robotics)

Oamenii de știință propun modificarea genetică a buruienilor pentru a le face mai colorate și mai ușor de identificat de sistemele automate de eliminare a lor bazate pe inteligență artificială, potrivit The Guardian.

De exemplu, Carbon Robotics, un startup susținut de Nvidia, folosește inteligența artificială pentru a distruge cu lasere buruienile. Însă roboții, precum cei produși de această firmă, încă au dificultăți în a face deosebirea dintre plantele bune și cele nedorite.

Pentru a rezolva problema, cercetători de la Universitatea din Copenhaga propun, într-un studiu publicat în jurnalul Trends in Plant Science, crearea de buruieni mai colorate.

„Genele asociate cu biosinteza antocianului și a carotenoidelor și cu morfologia frunzelor și a semințelor sunt potențiale ținte de editare pentru îmbunătățirea recunoașterii automate a buruienilor în agricultură”, au scris autorii.

Antocianii și carotenoizii sunt pigmenți care dau afinelor și morcovilor, de exemplu, culorile lor bogate.

Folosirea roboților pentru eliminarea buruienilor elimină nevoia folosirii erbicidelor și a altor substanțe, care pot fi dăunătoare pentru polenizatori.

„Poate fi vorba de modificări ale firelor de păr, de forma frunzelor, de lumină emisă la o lungime de undă pe care nu o putem vedea. Orice ar putea funcționa la scară largă”, a declarat, pentru The Guardian, autorul principal Michael Palmgren, cercetător în domeniul plantelor.

Deja plantele din întreaga lume sunt modificate pentru a rezista la căldură și secetă extreme, printre alte condiții climatice și evenimente meteorologice determinate de încălzirea rapidă a planetei. În aceste condiții, modificarea buruienilor nu ar trebui să fie o operațiune dificilă.

Utilajul Laserweeder de la Carbon Robotics (Sursa foto: Carbon Robotics)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *