Cercetătorii ne sfătuiesc: Mănâncă piersici, dacă vrei să-ți crești imunitatea și să-ți ferești creierul de Alzheimer

piersicile cresc imunitatea Sursa foto: Pexels

Piersicile sunt fructe nu doar delicioase, ci și sănătoase, bogate în vitamine, probiotice și antioxidanți. Consumul de piersici are multe beneficii pentru organism, printre ele numărându-se și faptul că ne întăresc imunitatea și ne feresc creierul de Alzheimer.

Piersicile ne mențin sănătatea intestinală și previn creșterea glicemiei

O piersică (aproximativ 100 de grame) conține 1,5 grame de fibre. Fibrele sunt partea nedigerabilă a carbohidraților care ajută la prevenirea constipației, susține sănătatea intestinului și ajută la gestionarea zahărului din sânge prin încetinirea creșterii glicemiei. Piersicile conțin și prebiotice, care hrănesc bacteriile benefice din intestine, legate de antiinflamație, imunitate și starea de spirit.

Ce vitamine conține piersica

O piersică medie conține 6 mg de vitamina C, care reprezintă 7% din cantitatea zilnică recomandată pentru bărbați și 8% pentru femei. Mai multe tipuri de celule ale sistemului imunitar au nevoie de vitamina C pentru o bună funcționare si protecție.

De asemenea, piersicile conțin și vitamina A, care joacă un rol important în menținerea sănătății plămânilor și a altor organe.

Piersicile mai susțin imunitatea organismului și prin proprietățile lor antimicrobiene naturale.

Piersicile combat stresul oxidativ și întrețin sănătatea creierului

Piersicile conțin antioxidanți, în special polifenoli și carotenoizi. Antioxidanții sunt cunoscuți pentru combaterea stresului oxidativ, care este un dezechilibru între producția de radicali liberi, ce dăunează celulelor, și capacitatea organismului de a contracara efectele lor nocive. Aceasta este cheia pentru sănătatea creierului, deoarece stresul oxidativ este cunoscut a fi un factor cauzator al bolilor neurodegenerative precum boala Alzheimer.

Piersicile îți fac tenul frumos și susțin sănătatea ochilor

Piersicile conțin betacaroten și vitamina C, ambele substanțe având proprietatea de a susține sănătatea pielii. Betacarotenul, un precursor al vitaminei A, ajută la protejarea pielii de daunele solare. De asemenea, vitamina C este necesară pentru a contribui la formarea colagenului și pentru a îmbunătăți elasticitatea pielii.

Deoarece o piersică proaspătă conține aproximativ 88 de grame de apă, acest fruct contribuie la hidratarea pielii.

Luteina și zeaxantina sunt doi carotenoizi din piersici care ajută la protejarea retinei și a cristalinului. S-a demonstrat că aceste două substanțe reduc riscul apariției a două tulburări oculare  degenerescența maculară și cataracta.

Potasiul din piersici reglează tensiunea arterială

Piersicile sunt bogate în potasiu și acest lucru ajută la reglarea tensiunii arteriale, acest mineral acționând ca un diuretic natural pentru a elimina excesul de sodiu și lichid din organism. În acest fel, presiunea asupra inimii și arterelor scade și, implicit, se reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Sub ce formă poți consuma piersicile

  • Fructele crude, ca atare
  • Adăugate în smoothie-uri
  • Sub formă de piure
  • Adăugate în budincă
  • Încorporate în plăcinte și chec-uri
  • Adăugate în salate de fructe

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *