STUDIU Oamenii de știință au descoperit că persoanele care trăiesc în zonele urbane sunt din ce în ce mai puțin capabile să digere fibrele

fructe, legume, studiu, orase Sursa foto: Pixabay / silviarita

O bacterie intestinală numită Ruminococcus, care ajută la digerarea fibrelor, este “rară” în eșantioanele din microbiomul oamenilor care trăiesc în societăți urbanizate.

Este posibil ca persoanele care trăiesc în zonele urbanizate să fi pierdut microbii intestinali sănătoși care ne ajută să digerăm fibrele, a arătat un nou studiu, potrivit Euronews.com.

Fibrele ne mențin intestinul sănătos, iar celuloza este unul dintre componentele fibrelor alimentare care se găsesc în legume sau în produsele din cereale integrale.

Este posibil ca modul în care trăim și mâncăm în societățile industrializate să fi avut un impact asupra modului în care descompunem fibrele în intestin, potrivit unei noi analize evolutive.

O echipă de cercetători de la Universitatea Ben-Gurion Negev (BGU) din Israel a descoperit un declin al bacteriilor care descompun celuloza în microbiomul intestinal uman, în special în societățile industrializate. Aceștia și-au publicat raportul în revista Science.

“De-a lungul evoluției umane, fibrele au fost întotdeauna un pilon de bază al dietei umane”, a declarat Sarah Moraïs, cercetător în biologie moleculară și biochimie la BGU, într-un comunicat.

“Este, de asemenea, o componentă principală în dieta primatelor, strămoșii noștri. Fibrele ne mențin flora intestinală sănătoasă”, a adăugat ea.

O bacterie specifică numită Ruminococcus

În studiul lor, cercetătorii au identificat o bacterie care degradează celuloza, numită Ruminococcus, care produce complexe proteice extracelulare mari și foarte specializate, numite celulozomi, pentru a degrada celuloza.

Celulozomii sunt creați de bacterii pentru a descompune fibrele de celuloză, deoarece acestea sunt greu de digerat.

Atunci când sunt descompuse în părți mai scurte și solubile, fibrele de celuloză pot fi digerate de Ruminococcus și de alte părți ale microbiomului intestinal, potrivit cercetătorilor.

“Nu este o sarcină ușoară să degradezi celuloza, puține bacterii pot face acest lucru”, a declarat Edward Bayer, profesor la Institutul Weizmann din Israel și coautor al studiului, într-un comunicat.

“Celuloza este dificil de digerat, deoarece este insolubilă. Fibrele din intestin sunt ca un trunchi de copac într-o piscină: se udă, dar nu se dizolvă”, a explicat el.

“În concluzie, celulozomii transformă fibrele în zaharuri care hrănesc o întreagă comunitate (intestinală – n.r.)”, a adăugat el.

Bacteriile producătoare de celulozomi se găsesc în microbiomul vacilor și al oilor, potrivit cercetătorilor. De asemenea, poate fi găsită și la primate.

“Am fost surprinși să constatăm că bacteriile producătoare de celulozom ale oamenilor par să fi schimbat gazda în timpul evoluției, deoarece tulpinile de la oameni sunt mai strâns legate de tulpinile de la animale decât de tulpinile de la strămoșii noștri primate”, a declarat Itzhak Mizrahi, profesor la BGU, care a participat, de asemenea, la studiu.

Potrivit analizei cercetătorilor, tulpinile de Ruminococcus au fost mai răspândite în rândul societăților umane antice, al comunităților de vânători-culegători și al populațiilor rurale.

Însă prezența lor este mult mai redusă în rândul persoanelor care trăiesc în societățile industrializate, cum ar fi Danemarca, China, Suedia și SUA, au spus autorii, probabil din cauza orientării către o dietă cu mai puține fibre.

“Acești microbi sunt foarte răspândiți și abundenți la primate și în eșantioanele de intestine umane vechi de 1000 până la 2000 de ani, sugerând astfel că este posibil ca ei să fi fost o parte integrantă a microbiomului uman ancestral”, au spus autorii.

Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie recomandă ca adulții să consume zilnic 30 de grame de fibre. Cu toate acestea, consumul mediu al adulților este de 20 de grame pe zi.

Pentru a crește aportul de fibre, puteți schimba cerealele rafinate, cum ar fi pâinea albă și pastele, cu omologii lor din grâu integral, cum ar fi orezul brun, quinoa și ovăzul.

Consumul mai multor fructe și legume ajută, de asemenea, la fel ca și fasolea, lintea și năutul. La rândul lor, nucile și semințele sunt surse de fibre care pot fi încorporate rapid în mese.

 

Sursa foto: Pixabay / silviarita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *