Uleiul de măsline este un simbol al dietei mediteraneene, iar beneficiile sale pentru sănătate sunt bine documentate: reduce riscul bolilor de inimă, al cancerului, al diabetului și al decesului prematur. Totuși, cercetări recente sugerează că și frunzele de măslin ar putea avea beneficii impresionante pentru sănătate, informează Science Alert.
Frunzele de măslin au fost folosite tradițional în zona mediteraneană pentru a prepara ceaiuri destinate tratării febrei și malariei. Acestea conțin niveluri ridicate de oleuropeină, un antioxidant puternic care se regăsește și în măsline și în uleiul de măsline, dar în cantități mai mici.
Cu cât frunza este mai verde și mai puțin gălbuie, cu atât conține mai multă oleuropeină. De asemenea, frunzele recoltate primăvara au un conținut mai ridicat de oleuropeină comparativ cu cele recoltate toamna, ceea ce indică o scădere a nivelului acestui antioxidant pe măsură ce frunza îmbătrânește.
Pe lângă oleuropeină, frunzele de măslin mai conțin și alți antioxidanți precum hidroxi-tirozolul, luteolina, apigenina și verbascosidul. Antioxidanții reduc stresul oxidativ din organism, prevenind astfel deteriorarea ADN-ului, a membranelor celulare și a țesuturilor, factori ce pot duce la boli cronice precum cancerul sau bolile cardiovasculare.
Beneficii pentru sănătate
O serie de studii recente au analizat beneficiile frunzelor de măslin pentru sănătate. De exemplu, un studiu de amploare a inclus 703 persoane, dintre care unele aveau niveluri ridicate de lipide în sânge, hipertensiune arterială, erau supraponderale sau obeze, în timp ce altele erau sănătoase. Datorită administrării extractului de frunze de măslin în doze zilnice de 250-1.000 mg, participanții au arătat îmbunătățiri semnificative în controlul glicemiei, al nivelurilor de lipide și al tensiunii arteriale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Un alt studiu a evidențiat că administrarea de oleuropeină și hidroxi-tirozol poate contribui la reducerea greutății corporale, îmbunătățirea funcției metabolice, a sănătății oaselor și articulațiilor, precum și a funcțiilor cognitive.
Cum pot fi consumate frunzele de măslin?
Frunzele de măslin pot fi infuzate în ceai, adăugate în salate sau măcinate și integrate în smoothie-uri. Totuși, gustul amar datorat antioxidanților le poate face dificil de consumat.
Extractul de frunze de măslin a fost folosit și în produse de panificație, crescând nivelul de antioxidanți din acestea. Cercetările sugerează că astfel de produse nu doar că sunt mai sănătoase, dar sunt și mai plăcute la gust.
Este extractul de frunze de măslin sigur?
Studiile arată că extractul de frunze de măslin este sigur pentru consum în doze de până la 1 gram pe zi. Totuși, nu există ghiduri oficiale privind cantitatea optimă. Femeile însărcinate sau care alăptează sunt sfătuite să evite consumul, deoarece nu există suficiente cercetări privind siguranța acestuia în astfel de cazuri.