Cele mai mari mituri despre sănătatea intestinală, demontate de un gastroenterolog / Ce spune medicul despre oțetul de mere, prebiotice și probiotice sau postul intermitent

Un gastroenterolog demoleaza mituri despre sanatatea intestinala Sursa foto: Pexels

De la oțetul de mere la uleiul de ricin, află de la un expert dacă aceste subiecte populare despre sănătatea intestinului sunt reale sau doar mituri.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Caută #guthealth (sănătatea intestinului) pe rețelele sociale și vei găsi milioane de postări de la persoane care promit că îți pot rezolva balonarea, repara microbiomul intestinal și multe altele. Și, deși unele postări vin de la experți reali din domeniu, multe provin de la creatori de conținut care se autoproclamă experți în sănătatea intestinului. Cu atâta informație disponibilă, devine greu să deosebești adevărul de ficțiune.

Pentru a lămuri unele dintre aceste subiecte populare și a deosebi miturile de realitate, iată, ce spune, potrivit eatingwell.com, dr. Will Bulsiewicz, și ca Dr. B, un gastroenterolog renumit și autor al multor cărți de specialitate.

Sfaturile medicale nu se iau de pe rețelele de socializare

Mulți oameni caută sfaturi despre diverse afecțiuni medicale pe rețelele sociale. Acest lucru ajută sau dăunează celor care vor să afle mai multe despre sănătatea intestinului? Dr. B este de părere că vorbim despre “un pic din ambele. Accesul la informații este la un nivel record și există valoare în asta. Problema este că există atât de multă informație și lipsesc complet filtrele de calitate. Adesea atribuim expertiză sau încredere în funcție de numărul de urmăritori al unei persoane, ceea ce nu reflectă neapărat calificările reale. Algoritmii platformelor sociale prioritizează controversele. E minunat că avem acces la informații și putem învăța, dar avem și responsabilitatea personală de a ne alege cu grijă sursele și de a nu lua tot ce auzim ca adevăr absolut”.

Mituri despre sănătatea intestinului – ce e adevărat și ce nu?

  • Apple-cider vinegar (oțetul de mere): fapt sau ficțiune? –  Dr. B. afirmă: ”În mare parte fapt, dar cu ceva exagerare. Oțetul de mere, cu  tot cu  bacteriile vii rezultate din fermentație, pe care le conține este un aliment fermentat. Un studiu de la Universitatea Stanford a arătat că alimentele fermentate pot crește diversitatea microbiomului intestinal. Eu încep dimineața cu un pahar mare de apă și puțin oțet de mere – nu atât de mult încât să fie prea acid, doar cât să-i simt gustul”.
  • Uleiul de ricin: fapt sau ficțiune? – “Merg pe ficțiune. Avem o veritabilă epidemie de constipație în lume. Mulți oameni nici nu realizează că sunt constipați, și de aceea se simt balonați după ce mănâncă. În loc să folosim ulei de ricin, cred că există metode mai bune de a trata constipația, și nu cred că uleiul de ricin ar trebui să fie strategia principală.”, spune Dr. B.
  • Sucurile prebiotice: fapt sau ficțiune? – “Ficțiune. Poți să bei băuturi carbogazoase și poți lua prebiotice, dar ideea de a plăti o sumă mare pe o băutură carbogazoasă cu un supliment adăugat mi se pare cam absurdă. Tipurile de fibre din aceste sucuri produc de obicei mult gaz. Iar combinate cu carbogazificarea, favorizează balonarea”, explică Dr. B.
  • Postul intermitent: fapt sau ficțiune? – “În mare parte fapt. Uneori beneficiile sunt exagerate, ca și cum ar vindeca totul. Dar postul – în special cel cu restricții de timp – poate ajuta la controlul aportului alimentar. Modul modern de a mânca tot timpul nu ne ajută. Studiile arată că acest tip de post ajută la menținerea unui echilibru energetic, ceea ce aduce beneficii.
  • Fixarea pe numărul de ore de post (8, 10, 12 etc.) nu mi se pare esențială. Mai important e să înțelegem că metabolismul nostru variază în funcție de ora zilei – este cel mai slab seara. Deci e un argument bun să evităm gustările sau alcoolul târziu în noapte, după ora 20:00”, recomandă medicul.
  • Suplimentele probiotice: fapt sau ficțiune? – “Fapt, atunci când sunt folosite corespunzător. Problema e că marketingul face să pară că toate problemele intestinale se rezolvă cu un probiotic. Nu cred că este adevărat. Am avut mii de pacienți care au simțit îmbunătățiri cu probiotice, dar acestea nu ar trebui să fie prima opțiune. Abordarea ar trebui să înceapă cu alimentația și stilul de viață. Suplimentele pot fi parte din soluție, dar nu baza”, mai spune Dr. B.
  • Prebiotice versus probiotice? –  “Prebioticele sunt hrană pentru microbiom. Probioticele sunt microorganisme vii, benefice. Prefer prebioticele, pentru că deja ai probioticele în tine. Un supliment probiotic s-ar putea să nu funcționeze pentru microbiomul tău unic. Dar prebioticele, din alimente sau suplimente, hrănesc ceea ce ai deja”, explică gastroenterologul.

Un stil de viață echilibrat, calea pentru menținerea sănătății intestinale

O abordare alimentară, inițial intuitivă și adaptată stilului tău de viață, este cea mai bună cale spre un intestin mai sănătos. Schimbările mici – precum hidratarea sau să mănânci mai devreme seara – pot avea efecte mari în timp. Dacă un trend de pe social media (ca uleiul de ricin) pare prea bun ca să fie adevărat, cel mai probabil chiar așa este. Concentrează-te pe sfaturi susținute de știință: mănâncă mai multe plante și alimente fermentate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *