Cel mai bun aliment pentru diabetici, ce poate înlocui carnea, este fasolea / Mâncată cu moderație, nu doar că stabilizează nivelul zahărului din sânge, dar fasolea poate reduce colesterolul, prevenind riscul de infarct și AVC

fasole diabetBUN Sursa foto: Pexels

Fasolea este o alegere excelentă pentru persoanele cu diabet. Fasolea este plină de fibre, săracă în calorii, ieftină și, nu în ultimul rând, are multe beneficii pentru sănătate. Iată, potrivit diabetescarecommunity.ca, în ce moduri puteți să utilizați cel mai bine fasolea, pentru planificarea meselor, în cazul în care suferiți de diabet.

Tipuri de fasole pe care le pot mânca diabeticii

Există o varietate de tipuri de fasole, hrănitoare și gustoase, disponibile pentru a le încorpora în dieta pentru diabet, inclusiv:

  • Fasole neagră
  • Năut
  • Great Northern fasole
  • Fasole albă
  • Fasole de Lima
  • Fasole marine
  • Fasole Pinto

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale fasolei?

Fasolea este incredibil de hrănitoare, deoarece este foarte bogată în fibre. De fapt, conține atât fibre solubile, cât și insolubile: fibrele solubile ajută la scăderea nivelului de colesterol, în timp ce fibrele insolubile ajută la digestie și la menținerea mișcărilor intestinale regulate. Alimentele bogate în fibre, cum ar fi fasolea, sunt mai sățioase decât alte alimente, așa că vă ajută să vă reduceți foamea între mese.

Fasolea este, de asemenea, bogată în carbohidrați complecși și are un indice glicemic scăzut. Majoritatea carbohidraților din fasole sunt fibre și amidon care împiedică creșterea rapidă a glicemiei după o masă sau o gustare.

O serie de studii au arătat că un consum de fasole reduce semnificativ colesterolul cu lipoproteine ​​cu densitate scăzută (colesterolul „rău”) și ajută la scăderea riscului de a avea un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral (AVC).

Fasolea este, de asemenea, o sursă excelentă de acid folic, care scade nivelul de homocisteină (un tip de proteină) și reduce riscul de boli de inimă. Nivelurile ridicate de homocisteină dăunează mucoasa arterelor și provoacă acumularea plăcii și cheaguri de sânge. În timp, daunele cauzate de plăci pot încetini sau bloca fluxul de sânge către inimă sau creier, provocând un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Fasolea este, de asemenea, o sursă importantă de proteine, calciu, potasiu, magneziu, fosfor și zinc. Toate aceste beneficii nutriționale fac din ea o parte importantă a oricărei diete sănătoase, indiferent dacă aveți sau nu diabet.

Sunt unele tipuri de fasole mai bune decât altele, pentru dieta în diabet?/ Alegem fasole proaspătă sau conservată?

Fasolea albă, fasolea pinto, fasolea neagră și năutul sunt toate excelente pentru controlul glicemiei, deoarece sunt foarte bogate în fibre și necesită mult timp pentru a fi digerate.

În general, fasolea proaspătă este o alegere mai bună decât cea din conserve, deoarece este mai puțin costisitoare și conține mai puțin sodiu. Cu toate acestea, multe soiuri de fasole conservată sunt acum disponibile cu etichete pe care scrie „fără sodiu” sau „scăzut în sodiu”. Dacă veți cumpăra conserve de fasole care conțin sodiu, asigurați-vă că, mai întâi, veți clătiți conținutul, fapt ce va reduce aportul de sare.

Cum să folosiți cel mai bine fasolea pentru planificarea meselor, în diabet

Fasolea oferă o mulțime de opțiuni. Ea poate fi o garnitură gustoasă sau o puteți adăuga la salate, supe etc. De asemenea, fasolea este un substitut excelent pentru carne, într-un fel principal de mâncare, deoarece este bogată în proteine, dar are un conținut scăzut de grăsimi. O porție standard pentru fasole, este de 1/3 cană, până la 1/2 cană, gătită.

Sub ce formă adăugați fasolea în meniu, dacă aveți diabet

Ghidul alimentar din Canada recomandă consumul regulat de fasole, ca alternativă la carne. Există multe modalități simple de a o încorpora în dieta ta zilnică:

  • Adăugați-o în supe, tocănițe etc. Când pregătiți o tocană, de exemplu, tăiați din rețetă  jumătate din cantitatea de carne și înlocuiți-o cu fasole. Puteți face același lucru și când preparați  tacos.
  • Gustări precum hummus-ul (făcut cu năut) și biscuiții din cereale integrale sunt opțiuni excelente ce merg combinate cu  fasolea, pentru a crește aportul de fibre și proteine.
  • Puteți unge sandvișurile cu hummus, în loc de unt sau maioneză.
  • În salate, pentru o absorbție rapidă a proteinelor și a fibrelor, puteți adăuga și puțină fasole.
  • Puteți preparat o excelentă salată rece, cu un conținut scăzut de grăsimi, din fasole, legume și sos vinegretă. Pentru un plus de aroma puteți adăuga  și ierburi proaspete – cum ar fi pătrunjelul sau mărarul.
  • Supa de pui cu tăiței o puteți înlocui cu cea de fasole neagră sau de linte.

Fasolea este o completare excelentă la planul tău de nutriție obișnuit. Este versatilă și poate fi savurată ca gustare, garnitură sau fel principal. De asemenea, fasolea este foarte sănătoasă pentru persoanele cu diabet, deoarece poate ajuta la menținerea stabilă a zahărului din sânge și la reducerea riscului de boli de inimă. Și, nu în ultimul rând, fasolea este ieftină, așa că nu îți va destabiliza bugetul!

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *