Ce sunt POSTbioticele, unde le găsim și ce efect au asupra microbiotei/ Dacă despre probiotice știe toată lumea, tot mai mulți specialiști consideră postbioticele esențiale pentru sănătate

ce sunt postbioticele Sursa foto: Dreamstime

Se vorbește des despre probiotice și prebiotice, iar în ultima vreme, despre un nou concept: postbioticele. Dar ce sunt ele de fapt? La ce folosesc? Ar trebui să le includem cu toții în alimentație? Tot mai mulți specialiști le consideră esențiale pentru sănătate, iar în prezent, mesajul despre importanța lor începe să prindă contur.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Dr. Antonio Escribano explică, citat de ABC: „Postbioticele sunt componente inactive și metaboliți produși de microorganisme, în general din grupul probioticelor.” Ele au un efect semnificativ asupra microbiotei intestinale, asupra sistemului imunitar și metabolismului, aducând astfel multiple beneficii sănătății umane.

Îmbunătățesc sănătatea intestinală, întărind epiteliul mucoasei intestinale, reduc inflamația și previn sindromul de intestin permeabil sau afecțiuni precum sindromul de colon iritabil.

Scad producția de citochine proinflamatorii, ceea ce le face eficiente în prevenirea bolilor cronice și inflamatorii.

Reglează metabolismul energetic, crescând sensibilitatea la insulină și reglând glicemia.

Fortifică sistemul imunitar prin stimularea producției de IgA secretorie (o clasă de anticorpi, un tip de proteină, care joacă un rol esențial în sistemul imunitar, în special în protejarea mucoaselor).

Modelează axa intestin-creier, influențând producția de neurotransmițători esențiali pentru starea de bine, reducerea stresului și calitatea somnului.

Diferența dintre probiotice, prebiotice și postbiotice

Maria Luisa Fernández, responsabilă de cercetare și dezvoltare la o importantă companie de produse lactate, explică diferențele dintre cele trei, conform Asociației Internaționale Științifice pentru Probiotice și Prebiotice:

Probioticele sunt microorganisme vii care, administrate în cantități adecvate, aduc beneficii sănătății (ex: bacteriile vii din iaurturi).

Prebioticele sunt fibre alimentare care hrănesc bacteriile benefice din intestin, regăsite în special în fructe și legume.

Postbioticele sunt microorganisme moarte sau componente ale acestora care oferă beneficii pentru sănătate.

Când și de ce să consumăm postbiotice?

Dr. Escribano recomandă includerea postbioticelor în alimentație în perioade de stres, călătorii, administrare de antibiotice sau disbioză intestinală, dar și pentru întărirea imunității, mai ales în cazuri de oboseală, efort fizic intens sau îmbătrânire.

Unde se găsesc postbioticele?

În alimente funcționale precum lactatele fermentate îmbogățite cu postbiotice, bifidus.

În iaurturi care conțin tulpini inactivate sau metaboliții acestora.

În mod natural, în produse fermentate tratate termic, precum: lactate pasteurizate, produse de panificație, murături sau berea nepasteurizată.

Suplimentele cu postbiotice sunt mai puțin disponibile decât cele cu probiotice, dar se găsesc online și în magazine naturiste. Alternativ, creșterea consumului de alimente probiotice și prebiotice ajută organismul să producă propriile postbiotice.

Sunt postbioticele pentru toată lumea?

Spre deosebire de alte suplimente, postbioticele sunt considerate sigure pentru toate grupele de vârstă – de la copii, la vârstnici, gravide sau persoane imunodeprimate. Fiind lipsite de microorganisme vii, riscul de infecții este aproape inexistent.

Sunt recomandate în mod special pentru:

  • Persoane cu sindrom de intestin iritabil sau boli inflamatorii intestinale;

  • Cei care au suferit dezechilibre după tratamente cu antibiotice;

  • Persoane cu sindrom metabolic, obezitate sau rezistență la insulină.

Consumul regulat de postbiotice ajută la menținerea unui intestin sănătos și a unui sistem imunitar echilibrat. Expunerea continuă la metaboliți activi susține acest echilibru, motiv pentru care se recomandă integrarea zilnică în alimentație.

În concluzie, postbioticele sunt un aliat promițător pentru sănătatea intestinală, imunitară și metabolică – un domeniu în plină expansiune care merită urmărit îndeaproape.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *