Despre caju poate că nu s-au spus atât de multe lucruri ca despre alte oleaginoase, dar merită atenție, potrivit eatingwell.com. Sunt dulci, au gust de unt și sunt mult mai mult decât o gustare plină de nutrienți. În plus, caju sunt versatile și pot fi adăugate în diverse feluri de mâncare, de la salate la boluri cu cereale și chiar deserturi. De asemenea, ele pot fi transformate ușor în unt de caju, lapte, smântână și chiar brânză. Așadar, sunt o opțiune excelentă, dacă încerci să adaugi mai multe alimente pe bază de plante în dieta ta.
Caju îți poate îmbunătăți sănătatea inimii
Consumul de oleaginoase a fost constant asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă, probabil parțial datorită profilului favorabil de grăsimi. Iar caju nu face excepție. „Caju este o sursă excelentă de grăsimi mono- și polinesaturate, care sunt benefice pentru sănătatea inimii”, spune nutriționistam Gillean Barkyoumb.
Aceste grăsimi sănătoase pot îmbunătăți nivelul de colesterol, atunci când sunt consumate în locul alimentelor bogate în grăsimi saturate, cum ar fi carnea de vită sau untul. De exemplu, un studiu a arătat că atunci când persoanele cu diabet de tip 2 consumau 10% din caloriile zilnice din caju, nivelurile lor de colesterol s-au îmbunătățit față de persoanele care nu mâncau caju.
Caju poate ajuta la gestionarea greutății
Dacă ai evitat caju (sau orice alt tip de oleaginoase) pentru că ai crezut că sunt bogate în calorii, află că cercetările au descoperit că atunci când le mâncăm, s-ar putea să nu absorbim toate caloriile lor. Aceasta pentru că se crede că fibra lor captează o parte din grăsimea lor, eliminând-o din corp. Așadar, chiar dacă o cantitate de circa 28 g de caju prăjit fără sare conține, în mod tehnic, 163 de calorii, absorbim doar aproximativ 84% din acestea, adică aproximativ 137 de calorii.
Mai sunt și alte vești bune. Combinația de proteine și grăsimi sănătoase pentru inimă din caju poate încetini digestia. Acest lucru te poate ajuta să te simți sătul mai mult timp, ceea ce te poate ajuta să mănânci mai puțin, în general. În plus, caju sunt sărace în zahăr, făcându-le o opțiune mai bună pentru tine decât alte gustări uzuale, cum ar fi chipsurile sau bomboanele, spune nutriționista Brannon Blount.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Caju pot îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge
Multe studii susțin beneficiile oleaginoaselor pentru prevenirea și gestionarea diabetului. Ar putea ajuta și caju? În primul rând, caju este , sărac în carbohidrați (doar 9 grame pe uncie de anacarde). Este, de asemenea, bogat în alți nutrienți favorabili zahărului din sânge, cum ar fi proteinele, fibra, grăsimile sănătoase și antioxidanții.
Cercetările sugerează că înlocuirea frecventă a alimentelor bogate în carbohidrați rafinați cu oleaginoase poate fi o strategie bună de gestionare a zahărului din sânge. Am amintit de studiul în care persoanele cu diabet de tip 2 consumau 10% din caloriile lor zilnice din caju, dar trebuie spun că acestea au avut și niveluri mai scăzute de insulină, decât voluntarii care nu au mâncat caju.
Caju pot susține sănătatea oaselor
Construirea unor oase puternice nu înseamnă doar calciu. Nutrienți precum vitamina K, magneziu și fosfor fac, de asemenea, lucruri bune pentru scheletul tău. Și caju sunt o modalitate delicioasă de a obține toți acești nutrienți.
Caju furnizează antioxidanți care previn bolile
Caju conține, în mod natural, un cocktail de antioxidanți, în special polifenoli și flavonoide. Aceste substanțe puternice ajută la combaterea inflamației și protejează împotriva stresului oxidativ, care poate duce la boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul. Caju furnizează, de asemenea, zinc, un mineral antioxidant care menține sistemul imunitar puternic și sănătos.
Profilul nutrițional pentru 28 g de caju prăjit fără sare
- Calorii: 163
- Carbohidrați totali: 9 g
- Fibra dietetică: 1 g
- Zahăr total: 1 g
- Proteine: 4 g
- Grăsimi totale: 13 g
- Grăsimi saturate: 3 g
- Sodiu: 5 mg
- Vitamina K: 10 mcg
- Fosfor: 139 mg
- Magneziu: 74 mg
- Zinc: 2 mg
Posibile dezavantaje ale consumului de caju
Deși caju oferă mulți nutrienți, ar trebui evitat, dacă ești alergic la oleaginoase. În plus, „caju au un nivel ridicat de oxalați, care pot duce la calculi renali”, spune Blount. Dacă ai un istoric de pietre la rinichi, vorbește cu medicul tău, înainte de a adăuga caju în dieta ta.
Cum să incluzi caju în dieta ta
Desigur, caju este o gustare sănătoasă și delicioasă. Dar asta este doar începutul! Iată câteva moduri delicioase în care îl poți include în meniu.
- Ca topping crocant – Adaugă caju prăjit și nesărat în iaurt, ovăz, salate și boluri cu cereale. Sau presară-l deasupra unui castron de pui cu caju.
- Condimentează-l – Dacă ai caju nesărat în cămară, dă-i un gust folosind câteva condimente, cum ar fi curry.
- Transformă caju într-un substitut pentru lactate – Profilul unic de grăsimi și proteine pe care îl are caju face ca el să fie o bază excelentă pentru gătitul fără lactate. Încearcă smântâna de caju sau încorporează-l într-o brânză vegană catifelată.
- Transformă-l într-un desert cu ciocolată – Caju cu topping de ciocolată neagră poate fi un desert simplu și delicios.