Ce să mănânci pentru a face față tratamentului pentru cancer? Medicii recomandă proteinele pe bază de plante, carnea slabă și fructele/ Prăjelile, alimentele rafinate și procesate sunt interzise

pexels-michelle-leman-6798570 Sursa foto: Pexels

Cancerul este o afecțiune dificilă, ce poate afecta fiecare aspect al sănătății persoanei bolnave, inclusiv apetitul și dieta. Dr. Selvi Rajagopal, specialist în medicină internă la Johns Hopkins Medicine, explică, potrivit hopkinsmedicine.org, de ce dieta este atât de importantă în timpul tratamentului pentru cancer și oferă sfaturi despre alimentele pe care trebuie să le adăugați și să le evitați.

Cum afectează tratamentul cancerului dieta?

Tratamente precum chimioterapia și unele forme de radioterapie pot provoca o varietate de efecte secundare, inclusiv:

  • Constipație – care poate provoca disconfort și poate reduce și mai mult dorința de a mânca
  • Diaree – care poate secătui corpul de nutrienți
  • Oboseală –  ceea ce înseamnă că ești mai puțin activ, așa că arzi mai puține calorii și nu îți este la fel de foame pe tot parcursul zilei
  • Pierderea gustului –  care poate face alimentele neatrăgătoare
  • Greață și vărsături – care îți pot reduce pofta de mâncare și pot cauza pierderea în greutate

„Uneori depinde și de tipul specific de cancer pe care îl aveți. Tratamentul pentru cancerul de sân și cancerul de sânge implică adesea steroizi. Steroizii vă pot crește, de fapt, apetitul și nivelul zahărului din sânge, ceea ce ar putea duce la rezistența la insulină și la creșterea în greutate. Deci, în loc să slăbești, este posibil să câștigi destul de mult în greutate, din combinația de medicamente și un stil de viață mai sedentar în timpul tratamentului pentru cancer”, explică dr. Rajagopal.

În cazul femeilor, unele urmează terapie hormonală, după chimioterapie, pentru cancerul de sân sau cel endometrial. Medicamentele suprimă producția de estrogen, un hormon care joacă un rol important în metabolism. Dacă metabolismul tău încetinește, s-ar putea să te îngrași.

Persoanele care au cancer pancreatic au, adesea, dificultăți în a-și menține greutatea. Deoarece pancreasul nu funcționează așa cum ar trebui, este posibil să nu poată digera alimentele în mod normal. Acest lucru poate duce la pierderea în greutate sau la malnutriție.

De ce este importantă dieta în timpul tratamentului pentru cancer?

O dietă adecvată este foarte importantă, deoarece tratamentul cancerului poate duce la fluctuații ale apetitului și greutății corporale. Pe lângă faptul că vă ajută să vă mențineți o greutate sănătoasă, o dietă echilibrată în timpul chimioterapiei sau radioterapiei poate avea și următoarele efecte:

  • Ajută la gestionarea efectelor secundare ale tratamentului
  • Crește energia
  • Crește tonusul muscular
  • Păstrează funcția imunitară
  • Reduce inflamația

Ce alimente ar trebui să adaugi, în timpul tratamentului pentru cancer?

„Oricine are o boală cronică, chiar dacă nu este cancer, ar trebui să mănânce alimente bogate în proteine, grăsimi sănătoase, cereale integrale, vitamine și minerale. Dacă este posibil, faceți aceste ajustări dietetice înainte de a începe tratamentul pentru cancer, astfel încât să fiți mai sănătoși pe durata tratamentului”, recomandă dr. Rajagopal.

  • Proteine ​​vegetale – Unele dintre cele mai bune alimente de consumat în timpul chimioterapiei sau a altor tratamente împotriva cancerului sunt proteinele pe bază de plante. Acestea oferă cele mai înalte niveluri de vitamine și minerale, spune dr. Rajagopal. Aceasta înseamnă să mănânci multe legume, precum și fasole, mazăre, leguminoase, nuci și semințe. Dacă mănânci proteine ​​animale, alege opțiuni slabe, cum ar fi pui sau pește.
  • Grăsimi sănătoase – Grăsimile mononesaturate și polinesaturate au, de asemenea, beneficii pentru sănătate. Avocado, ulei de măsline, ulei de sâmburi de struguri și nuci sunt toate bogate în acizi grași omega-3, care ajută la combaterea inflamației și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
  • Carbohidrați sănătoși – Atunci când alegeți carbohidrați, optați pentru alimente care sunt procesate minim, cum ar fi grâul integral, tărâțele și ovăzul. Acestea au fibre solubile, care ajută la menținerea bacteriilor intestinale bune. Fibrele solubile promovează, de asemenea, producția de acizi grași cu lanț scurt,  care ajută la orice, de la metabolism la repararea celulară.
  • Vitamine și minerale – „Vitaminele și mineralele ajută procesele enzimatice ale corpului, care joacă un rol important în stimularea funcției imunitare și reducerea inflamației”, spune dr. Rajagopal. Atunci când este posibil, alegeți alimente îmbogățite cu vitamina D. Acestea pot include lapte, suc de portocale, iaurt și unele cereale.

Ce alimente ar trebui să evitați în timpul tratamentului pentru cancer?

Fii conștient de ceea ce se întâmplă în corpul tău în timpul tratamentului pentru cancer. Citiți etichetele nutriționale și pregătiți-vă cât mai multă mâncare. Cel mai bine este să stai departe de alimentele foarte rafinate, procesate. De asemenea, ar trebui să evitați alimentele prăjite care conțin o mulțime de uleiuri hidrogenate, care pot crește inflamația.

Deoarece persoanele care suferă de  cancer au, adesea, un sistem imunitar compromis, luați în considerare să omiteți alimentele care prezintă riscul de apariție a bolilor alimentare, inclusiv:

  • Pește ușor gătit sau crud, cum ar fi sushi
  • Ouă fierte moi sau alimente care conțin ouă crude, cum ar fi maioneza de casă
  • Brânzeturi și produse lactate nepasteurizate
  • Fructe sau legume nespălate

Planificarea dietei pentru tratamentul cancerului

Dieteticienii au pregătire specializată în nevoile nutriționale ale persoanelor cu boli specifice. Dieteticianul vă poate ajuta să planificați mesele care vă oferă numărul potrivit de calorii și nutrienți.

„Este, de asemenea, important să construiești un plan alimentar care să fie practic pentru tine”, spune dr. Rajagopal. Dacă sunteți ocupat seara și nu aveți timp sau energie pentru a găti, încercați să selectați opțiuni sănătoase de mâncare la pachet. Dacă aveți un buget redus, adăugarea alimentelor ieftine și hrănitoare, cum ar fi fasolea, fructele sau legumele congelate, la mesele simple, poate ajuta mult.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *