Pentru psoriazis sunt disponibile o gamă largă de tratamente, de la unguente pentru piele până la medicamente care îți modifică sistemul imunitar. Dar ameliorarea simptomelor acestei afecțiuni poate fi la fel de simplă ca schimbarea alimentelor pe care le consumăm?
Pentru oamenii care trăiesc cu psoriazis, dieta poate juca un rol mai important decât credem în modul în care corpul nostru gestionează inflamația. Margaret Wesdock, nutritionist la Johns Hopkins Medicine, explică ce alimente ar trebui să consumi și pe care ar trebui să le eviți, dacă suferi de psoriazis.
Care este relația dintre psoriazis și dieta ta?
Psoriazisul este o afecțiune autoimună cronică (pe termen lung) a pielii. „Corpul atacă în mod greșit propriul țesut. Începe să producă în exces celule ale pielii, care depun plăci pe piele”, explică Wesdock. Plăcile sunt pete roșii, solzoase, care pot genera senzație de mâncărime sau pot fi dureroase. Uneori, psoriazisul este însoțit de artrită psoriazică, o afecțiune inflamatorie a articulațiilor.
Niciuna dintre aceste afecțiuni nu este cauzată de nimic din ceea ce mănânci, dar există o legătură importantă între dieta ta și psoriazis. Se știe că multe alimente provoacă inflamații în întregul corp. Potrivit hopkinsmedicine.org, unii oameni, această inflamație poate agrava simptomele psoriazisului.
Cum alimentele provoacă inflamație?
Sunt în curs de desfășurare studii despre modul în care anumite alimente declanșează un răspuns inflamator. Cercetările sugerează că unele alimente, în special cele foarte procesate, scot la suprafață mecanismele de apărare ale corpului.
De exemplu, alimentele grase pot crește inflamația în țesutul adipos (grăsimea corporală), care este în tot corpul. Inflamația continuă a țesutului adipos (frecvent la persoanele supraponderale sau obeze) crește foarte mult riscul de psoriazis. De asemenea, crește riscul de diabet de tip 2, boli de inimă și alte afecțiuni cronice de sănătate.
Alimente de evitat, dacă suferi de psoriazis
Multe dintre alimentele bogate în calorii care pot duce la creșterea în greutate și pot crește riscul de obezitate, diabet și boli de inimă sunt, de asemenea, inflamatorii. Există mai multe categorii de alimente inflamatorii care pot agrava simptomele psoriazisului.
Alcoolul poate inflama colonul și intestinele
Consumul excesiv de alcool face ca ficatul să lucreze excesiv de mult. Trebuie să producă substanțe chimice pentru a metaboliza alcoolul, ceea ce poate duce la inflamație pe termen lung dacă bei mult sau în mod regulat. Alcoolul poate deteriora, de asemenea, bacteriile bune din intestin, ceea ce poate duce la inflamarea colonului și a intestinelor.
În unele cazuri, eliminarea lactatelor poate ameliora psoriazisul
Multe produse lactate sunt bogate în grăsimi, ceea ce poate duce la inflamație. Produsele care conțin lapte de vacă conțin și cazeină, o proteină pe care unii oameni o digeră greu. Persoanele care au intoleranță la lactoză nu au suficientă enzimă digestivă -lactază. Iritația gastrointestinală cronică din aceste condiții poate agrava inflamația. Pentru unii oameni, simptomele psoriazisului se ameliorează atunci când elimină lactatele din dieta lor.
Carbohidrații rafinați cresc glicemia și inflamația
Carbohidrații rafinați sunt foarte procesați (gândește-te la pâinea albă, orezul alb, pastele, produsele de patiserie și unele cereale pentru micul dejun). Carbohidrații rafinați sunt lipsiți de fibre și cereale integrale și tind să conțină mult zahăr, ceea ce poate duce la creșterea glicemiei. Carbohidrații rafinați cresc, de asemenea, produsele finale de glicație avansată, care sunt substanțe din sângele dumneavoastră care pot duce la inflamație.
Evită alimentele cu grăsimi saturate și grăsimi trans
Grăsimile din carnea roșie, brânză, prăjeli, margarină, fast-food și multe gustări procesate sunt cunoscute pentru faptul că declanșează inflamația în organism. Aceste grăsimi cresc cantitatea de lipoproteine cu densitate joasă (LDL) din sânge, numită și „colesterol rău”. Studiile sugerează că poate exista o legătură între excesul de grăsime din organism și dezvoltarea psoriazisului și/sau agravarea simptomelor bolii.
Alimentele bogate în zahăr adăugat cresc nivelul proteinelor inflamatorii
Zaharurile adăugate în băuturi acidulate, sucuri de fructe, bomboane, produse de patiserie și alte dulciuri sunt diferite de zaharurile naturale din alimente, cum ar fi fructele. Corpul nostru produce insulină pentru a procesa zahăr, dar prea mult zahăr adăugat forțează corpul nostru să stocheze acea energie suplimentară în celulele adipoase și să inflameze țesutul adipos. Alimentele cu multe zaharuri adăugate pot duce, de asemenea, la niveluri crescute de proteine inflamatorii numite citokine. Unele studii sugerează că îndulcitorii artificiali, cum ar fi aspartamul, pot duce, de asemenea, la inflamație cronică.
Atenție la gluten! Multe persoane cu psoriazis au și boală celiacă
Cercetările sugerează că persoanele cu psoriazis tind să aibă rate mai mari de boală celiacă. La persoanele cu boală celiacă, glutenul (o proteină din grâu și din alte cereale) declanșează un răspuns autoimun care determină organismul să atace țesuturile din intestinul subțire. Persoanele cu boala celiacă trebuie sa evite complet glutenul, deși unele persoane fără boala celiacă au descoperit ca reducerea glutenului în dieta lor diminuează crizele de psoriazis.
Cum poți măsura inflamația din organism?
Deși se știe că anumite alimente provoacă inflamație, nu toată lumea reacționează la fel la aceste alimente. „Am avut câțiva pacienți care au simțit că grâul le înrăutățește psoriazisul. O altă pacientă a observat mai mult o agravare a bolii când a mâncat nuci”, spune Wesdock.
Unele teste pot măsura inflamația cu biomarkeri, care sunt substanțe din sângele tău care cresc atunci când corpul , reacționează într-un anumit mod la alimente precum grăsimile sau zahărul. De exemplu, un simplu test poate verifica nivelurile crescute de proteină C reactivă (CRP) în sânge. Ficatul produce CRP suplimentar, dacă există inflamație în corpul tău. Medicii ar putea folosi acest test pentru a determina probabilitatea dezvoltării unei boli cornice, cum ar fi, de exemplu, o afecțiune cardiacă.
Pe măsură ce îți ajustezi dieta, pentru a ușura simptomele psoriazisului, asigură-te că medicul tău îți va monitoriza simptomele și nivelurile de inflamație.
Ce să mănânci dacă ai psoriazis
Așa cum unele alimente declanșează inflamația, altele pot ajuta la combaterea inflamației. În general, a avea o dietă echilibrată, cu alimente integrale, este cea mai bună abordare pentru a reduce inflamația în întregul corp. O astfel de dietă poate reduce crizele de psoriazis sau poate face ca simptomele să fie mai puțin severe. Urmând o dietă mediteraneană, pentru artrita psoriazică sau psoriasis, se poate reduce, de asemenea, inflamația cronică, o condiție medicală care contribuie la boli de inimă, diabet de tip 2, cancer și alte afecțiuni.
Cele mai bune alimente, dacă ai psoriazis:
- Pește, proteine slabe sau proteine pe bază de plante, cum ar fi tofu
- Fructe si legume
- Leguminoase (fasole și linte)
- Nuci si seminte
- Ulei de măsline
- Cantități mici de lactate cu conținut scăzut de grăsimi
- Cereale integrale
Nu există dovezi că vitaminele sau suplimentele ajută la ameliorarea simptomelor psoriazisului. Cel mai bun mod de a obține toate vitaminele și mineralele de care ai nevoie este din alimentele pe care le consumi.
Orice dietă, urmată ca tratament pentru psoriazis, ar trebui să fie însoțită de alegeri sănătoase de viață. Dormi mult și fă exerciții fizice în mod regulat și încearcă să reduci stresul din viața ta. Dacă fumezi, discutați cu medicul tău despre un plan pentru a renunța la acest obicei nociv.