Nutrienții din alimente pot promova producția de substanțe chimice care te ajută să te simți bine: serotonina și dopamina. Potrivit bbc.co.uk, există anumite alimente ce stimulează producția acestor substanțele chimice ale corpului tău, cee ace te ajută să fii mai fericit.
Serotonina îți reglează starea de spirit și promovează somnul. Serotonina scăzută este asociată cu depresia, deși nu se știe, încă, foarte clar, dacă provoacă depresie sau depresia provoacă scăderea serotoninei.
Dopamina gestionează motivația, atenția și recompensa emoțională. Satisfacția pe care o simți atunci când îndeplinești un obiectiv se datorează, partial, dopaminei. Dopamină scăzută este asociată cu o stare de apatie și cu pierderea interesului.
Fructele, legumele și cerealele integrale te pot ajuta să fii mai fericit
Toate legumele și multe fructe conțin carbohidrați complecși. Aceștia sunt importanți pentru stabilizarea stării de spirit, deoarece eliberează, lent, zahăr în corp. Alte surse de carbohidrați complecși includ pâinea integrală, orezul brun, pastele din cereale integrale, fasolea, legumele și ovăzul. Aceste alimente nu oferă creșterile și scăderile bruște ale zahărului din sânge, care pot fi cauzate de consumul de carbohidrați simpli, cum ar fi zahăr, pâine albă și paste albe.
Carbohidrații complecși ajută, de asemenea, indirect la producerea de serotonină. Acest lucru se datorează faptului că serotonina poate fi făcută folosind un aminoacid din dieta ta, numit triptofan. Poate fi dificil să absorbiți triptofanul în creier, dar se poate absorbi mai mult atunci când alimente bogate în triptofan, cum ar fi ouăle, peștele gras și ciocolata cu cel puțin 70% substanțe solide de cacao sunt consumate alături de carbohidrați.
Ouăle, preparate sub orice formă, te pot ajuta să fii mai fericit
Ouăle sunt pline de grăsimi sănătoase, proteine și vitaminele B foarte importante. Toate acestea contribuie la funcționarea sănătoasă a creierului și se știe că protejează împotriva depresiei. Includerea ouălor poșate într-o cină sau a ouălor omletă în rutina de mic dejun este o modalitate ușoară și rapidă de a crește conținutul nutrițional al mesei.
Studiile sugerează că deficiențele de vitamina B pot duce la o producție redusă de serotonină și dopamine, dar și de alte substanțe chimice, și pot duce la oboseală. Alte surse de vitamine B includ cerealele integrale, carnea roșie, lactatele, fasolea, bananele, legumele verzi și sfecla roșie.
De asemenea, o dietă săracă în folați (vitamina B9) poate crește șansa de a vă simți deprimat, în special la persoanele în vârstă. Folatul se găsește în legumele verzi, citrice, ficat, fasole și alimente fortificate.
Mănâncă somon, sardine, macrou, păstrăv și fructe de mare, pentru că te pot ajuta să fii mai fericit
Peștele gras, inclusiv somonul, sardinele, sardinele, păstrăvul și macroul, conțin grăsimi Omega-3 cu lanț lung, care sunt importante pentru funcționarea creierului și pentru stimularea secreției de serotonină și dopamină. Fructele de mare sunt, de asemenea, o sursă de zinc, care este implicat în aproape fiecare aspect al funcției creierului, iar cercetările sugerează că reduce furia și depresia la femeile tinere.
O dietă variată susține sănătatea intestinului și a creierului/ Un intestin sănătos te ajută să fii mai fericit. Iată de ce
Oamenii de știință spun că mai mult de 90% din serotonină este produsă în intestin – dar cum îți afectează ceea ce mănânci starea de spirit?
Studiile au descoperit că persoanele cu depresie și persoanele care dorm prost au, adesea, microbi intestinali anormali. Mâncatul pentru a-ți stimula bacteriile intestinale îți poate îmbunătăți starea de spirit, precum și dieta. Așadar, încearcă, de mai multe ori, să-ți schimbi dieta, până vei descoperi cele mai bune alimente pentru tine. Încearcă să mănânci pre și probiotice, mai multe legume și fibre și ai o dietă cât mai diversificată.
Pre și probiotice scad anxietatea și stimulează starea de fericire
Probioticele sunt bacterii vii și drojdii care se găsesc în alimentele fermentate și în unele produse lactate. Iată câteva exemple de probiotice:
- Kombucha – ceai fermentat
- Varză murată – varză fermentată
- Kimchi – legume fermentate coreene picante
- Iaurturi – în special iaurturi ce conțin culture de bacterii „vii”
- Kefir – băutură din lapte fermentat
Prebioticele se găsesc în carbohidrați complecși pe care nu-i putem digera, dar bacteriilor tale bune din intestin le place să-i mănânce. Iată câteva surse de prebiotice alimentare:
Alimentele ți-ar putea distruge starea de bine
- Alimente cu zahăr, pâine albă, paste și orez – Prăjiturile, biscuiții și alte gustări și băuturi dulci vă pot ajuta, dacă vă simțiți dezamăgiți. Ele eliberează rapid zahărul în sânge, ceea ce poate crește și scădea rapid sentimentele de fericire. Dacă mănânci ceva de care ți-a fost poftă, organismul eliberează dopamină. Totuși, ceea ce urcă, trebuie să coboare. Nivelurile de zahăr din sânge (care vor crește rapid) se vor prăbuși apoi, provocând senzații de oboseală și o stare nu tocmai euforică.
- Grăsimi saturate – Alimentele bogate în grăsimi saturate, cum ar fi untul, uleiul de palmier și uleiul de nucă de cocos, au fost asociate cu o semnalizare redusă a dopaminei în creier. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări înainte de a putea trage concluzii.
5 moduri de a vă stabiliza și de a vă spori starea de fericire
- Consumați mese regulate pentru a evita vârfurile și scăderile de zahăr din sânge. Mâncați un mic dejun sănătos, împărțiți-vă mesele pe parcursul zilei și nu exagerați cu o singură masă. Urmărește trei mese mici cu una sau două gustări sănătoase pe zi.
- Nu subestima puterea hidratării. Băutul de lichide, pe tot parcursul zilei, vă va ajuta să rămâneți energici.
- Gestionați-vă aportul de cofeină. Orice lucru care oferă o explozie rapidă de energie o și poate elimina, lăsându-te mai obosit decât înainte. Cofeina poate afecta, de asemenea, calitatea somnului, făcându-vă să vă simțiți anxioși. Încercați versiunile decofeinizate sau treceți la o nouă băutură.
- Dacă ți-ai pierdut interesul pentru a mânca sau nu ai timp, este mai bine să mănânci mese simple și hrănitoare, care durează doar câteva minute pentru a fi pregătite, decât o masă gata sau nimic. O masă bună pentru aceasta este fasolea sau ouăle pe pâine prăjită integrală.
- De asemenea, nu uita să fii activ pentru a-ți îmbunătăți bunăstarea mentală.