Ce mâncăm la micul dejun, ca să nu ne îngrășăm?/ Cercetătorii au elucidat misterul pentru care organismul femeilor arde mai bine grăsimile, iar al bărbaților carbohidrații

breakfastBUN Sursa foto: Pexels

Un mic dejun bogat în carbohidrați, pentru bărbați și unul bogat în grăsimi, pentru femei este, potrivit medicalnewstoday.com, cheia unui început de zi reușit, sugerează un nou studiu.

Deși femeile stochează mai multe grăsimi decât bărbații, ele le ard mai rapid, pentru a obține energie, conform unui model computerizat folosit în acest studiu.

Unul dintre autorii studiului sugerează că diferențele metabolice dintre sexe sunt, cel mai probabil, legate de etapele mai complexe din viața unei femei și de cerințele corpului acesteia, cum ar fi sarcina.

Vezi detalii

Care este cel mai bun tip de mic dejun pentru bărbați și femei?

Două meniuri foarte diferite, conform unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Waterloo din Canada.

Studiul susține că, pentru niveluri optime de energie și sănătate, metabolismul bărbaților poate răspunde cel mai bine unui mic dejun bogat în carbohidrați, după repausul alimentar din timpul nopții, în timp ce femeile pot beneficia mai mult de mese cu un procentaj mai mare de grăsimi, la trezire.

Cum să alegi alimente potrivite metabolismului tău

Alegerea alimentelor potrivite pentru metabolismul tău poate, de asemenea, să te ajute să pierzi și să menții greutatea corporală.

Metabolismul se referă la seria complexă de procese chimice din corp, prin care substanțele nutritive sunt transformate în energie, are loc creșterea, iar daunele celulare sunt reparate.

Studiul se bazează pe un model matematic creat de cercetători, care le-a permis să simuleze efectele diferitelor alegeri alimentare asupra metabolismului bărbaților și femeilor.

Modelul a fost conceput pentru a completa lipsurile din cunoștințele existente despre diferențele privid modul în care bărbații și femeile procesează grăsimile. Cercetarea medicală s-a concentrat, istoric, pe sănătatea bărbaților, astfel încât există mult mai puține date disponibile despre efectele alimentelor asupra metabolismului femeilor.

Folosind modelul, cercetătorii au reușit să simuleze rezultatele dietei pentru femei, mai ales în cazurile în care lipsesc date clinice.

Nutriția umană constă în principal din carbohidrați, grăsimi și proteine. Femeile tind să se bazeze mai mult pe metabolismul lipidelor — al acizilor grași — în locul preferinței bărbaților pentru metabolismul carbohidraților.

Ceea ce este cel mai semnificativ, spun autorii studiului, este că aceste diferențe metabolice pot duce la diferențe în răspunsurile metabolice și riscul de boli, motiv pentru care este important să le înțelegem mai bine.

Mic dejunuri sănătoase, bogate în carbohidrați versus cele bogate în grăsimi

Michelle Routhenstein, dietetician specializat în cardiologie preventivă la Entirely Nourished, care nu a fost implicată în studiu, a sugerat câteva alimente pe care persoanele de ambele sexe le-ar putea considera pentru micul dejun.

„Alegerea unui mic dejun bogat în carbohidrați, echilibrat din punct de vedere al macronutrienților și care conține fibre solubile, poate fi benefică pentru bărbați. Acesta poate include fulgi de ovăz, un smoothie bine echilibrat sau un bol cu fructe de pădure, nuci și iaurt”, a recomandat ea.

Pentru femei, Routhenstein a sugerat „grăsimi sănătoase pentru inimă, bogate în grăsimi nesaturate. Acestea pot include budincă de chia, o omletă cu legume sau brânză cottage cu semințe de in și mere.”

De ce metabolizarea grăsimilor este mai rapidă la femei?

Dr. Anita T. Layton, investigator principal al studiului, cercetător în biologie matematică și medicină, precum și profesor de matematică aplicată, informatică, farmacie și biologie la Universitatea Waterloo, a explicat: „Cunoștințele existente par să prezinte un paradox: femeile tind să păstreze mai multe grăsimi decât bărbații în perioada de absorbție, dar prezintă o oxidare a grăsimilor semnificativ mai mare în perioada post-absorbție. Modelul nostru poate ghida recomandări dietetice personalizate, specifice sexului, care să optimizeze sănătatea metabolică și să prevină complicațiile, cum ar fi hiperglicemia sau hipoglicemia postprandială (după ce persoana a mâncat). Se pot face simulări pentru a vedea cum răspunde un anumit corp la mese cu diverse compoziții. Presupunem că această dependență crescută de metabolismul grăsimilor la femei este influențată de diferențele între sexe în țesutul hepatic și cel adipos, pentru care simulările modelului indică un mecanism posibil,” a adăugat ea.

Cum funcționează ficatul  femeilor

Dr. Layton a detaliat și mecanismul posibil implicat, explicând:
„Ficatul feminin redirecționează mai mult glicerol către gluconeogeneză. Cu toate acestea, ficatul feminin conservă glicogenul mai mult decât ficatul masculin, rezultând o glicogenoliză redusă — [descompunerea glicogenului] — și o producție mai scăzută de glucoză în comparație cu modelul masculin. Această reducere a glucozei arteriale stimulează oxidarea acizilor grași liberi de către alte organe și țesuturi, rezultând un metabolism al grăsimilor mai ridicat.”

De ce există diferențe între sexe în modul în care metabolizăm nutrienții?

Pe scurt, „femeile stochează mai multă grăsime”, a spus Layton, „dar ard, de asemenea, mai multă grăsime în timpul exercițiilor fizice prelungite și metabolizează grăsimile mai efficient, după o masă luată după o perioadă de post.”

„Grăsimea este o sursă excelentă de energie, necesară pentru a face față costurilor nutriționale ridicate ale sarcinii și alăptării. Aceste diferențe între sexe sunt, probabil, determinate de estrogen, deoarece femeile suportă costuri nutriționale mai mari în timpul reproducerii și alăptării”, a subliniat Layton.

Ea a sugerat luarea în considerare a complexității vieții unei femei, dintr-o perspectivă biologică, mai ales în comparație cu cea a unui bărbat. „Durata de viață a unui bărbat este destul de simplă: ei cresc din copilărie în adult tânăr, apoi în adult în vârstă. Femeile, pe de altă parte, pot rămâne însărcinate și trec apoi prin perioada de alăptare, ambele având cerințe nutriționale uriașe și provocând schimbări majore în corpul femeii […] și pot repeta aceste etape de mai multe ori, înainte de a trece prin menopauză și restul procesului de îmbătrânire,” a explicat ea.

„Multe dintre diferențele între sexe,” a mai menționat Layton, „sunt acolo pentru a pregăti femeile pentru cerințele suplimentare impuse de sarcină și alăptare.”

Routhenstein, care este specializată în cardiologie preventivă, a adăugat, de asemenea, că: „În domeniul sănătății inimii, există o recunoaștere puternică a faptului că multe studii anterioare au exclus femeile și există un efort conștient continuu prin care tot mai multe studii se concentrează în primul rând pe sănătatea inimii la femei, în special în timpul tranziției peri- și postmenopauzale.”

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *