Ce îngrașă mai puțin: pâinea sau mămăligă? Răspunsul nutriționistului Tania Fântână / „Mămăliga moale are mai puțin mălai și, implicit, mai puține calorii”

Colaj foto G4Food Colaj foto G4Food

Aud de multe ori de la oamenii cu care lucrez întrebarea: „Ce să mănânc: mămăligă sau pâine? Ce mă îngrașă mai puțin?”.

Acum problema care se pune este ce punem lângă pâine sau mămăligă și dacă ele, per se, sunt calorice. Pentru că nu sunt. Desigur, dacă la o ciorbă mănânci 1 pâine întreagă, atunci da, pâinea e calorică și te îngrașă.

Cât despre mămăligă, eu cred că toți avem în minte mămăliga pe care o făcea bunica. Aceea pe care o tăia cu ață și care era foarte, foarte vârtoasă. Între timp, evoluția ei ca și textură s-a schimbat dramatic. Acum nu ne mai place să mestecăm atât la ea, ci preferăm variantele de mămăligă mult mai moi. Asta e cumva mai bine pentru dietă, pentru că mămăliga moale are mai puțin mălai și, implicit, calorii decât cea tare de odinioară.

Mămăliga a devenit un element esențial în bucătăria românească odată cu introducerea porumbului în Europa, în secolul al XVI-lea, după descoperirea Americilor. Înainte de aceasta, mămăliga era preparată din mei, dar, cu timpul, făina de porumb a devenit ingredientul de bază, datorită accesibilității și gustului plăcut. La început, mămăliga era consumată de clasele sociale mai sărace, fiind un aliment ieftin și sățios, dar a ajuns să fie apreciată de toate categoriile sociale, devenind simbolul unui stil de viață simplu și autentic.

Mămăliga cu brânză și smântână/iaurt este și o variantă foarte rapidă de mâncare, inclusiv pentru cei mici, care de obicei o adoră. Este și o variantă rapidă de mâncare, mai ales când vii înfrigurat de afară și vrei să mănânci ceva cald, dar care să nu se gătească într-o oră.

Ca masa să fie una completă, având în vedere că mălaiul face parte din grupa carbohidraților, ar trebui să adăugați altă grupă de nutrienți decât aceasta în farfurie. Proteinele și grăsimile ar fi preferatele în această combinație. Brânză cu smântână, așadar, sau ou (are și proteină în albuș și grăsimi în gălbenuș) sau brânză și unt. Dacă e o masă de seară și dacă vă e teamă de caloriile ridicate pe care această combinație alimentară o poate avea, aveți grijă la mărimea porției.

O altă combinație alimentară foarte populară la noi este mămăliga cu pește și mujdei. Cred că cea mai frecvent mâncată masă de către mine în copilărie. Gusturile se îmbină atât de bine, încât să te limitezi la o porție rezonabilă pare un deziderat greu de atins.

O altă combinație populară este mămăliga cu sarmale. Aici, carnea tocată, cu ceva grăsime în exces, de obicei, face ca digestia noastră să fie pusă la grea încercare. Bună, bună, dar dacă mâncăm mai mult de câteva sarmale, o să stăm precum șarpele boa câteva ore bune.

Câteva dintre avantajele nutriționale ale mămăligii

  1. Săracă în calorii – Mămăliga simplă, preparată din apă și făină de porumb, este relativ săracă în calorii, fiind potrivită pentru cei care doresc să își mențină greutatea.
  2. Bună sursă de carbohidrați complecși – Carbohidrații din mămăligă se digeră mai lent, oferind energie pe termen lung și prevenind fluctuațiile bruște ale glicemiei.
  3. Fără gluten – Pentru persoanele cu intoleranță la gluten sau boala celiacă, mămăliga este o alternativă excelentă la alte cereale.
  4. Conținut de fibre și antioxidanți – Deși nu are la fel de multe fibre ca alte cereale, porumbul conține antioxidanți care susțin sănătatea organismului și reduc stresul oxidativ.
  5. Săruri minerale și vitamine – Mămăliga furnizează mici cantități de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina B6, magneziu și fosfor.

Mămăliga este mai mult decât un simplu aliment de bază – este o mâncare cu istorie și valoare culturală. Cu numeroase beneficii pentru sănătate și versatilitate în preparare, mămăliga continuă să fie îndrăgită și apreciată. Fie că o preferi moale și cremoasă sau vârtoasă și fermă, mămăliga rămâne o alegere excelentă pentru orice masă, aducând gustul autentic și simplu al bucătăriei tradiționale în farfurie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *