Uneori, ceva atât de mic precum o muscă poate avea consecințe invizibile, dar grave. Atunci când se așază pe mâncare, nu este doar o simplă neplăcere: aduce cu ea bacterii, viruși și paraziți pe care îi poate fi adunat din gunoaie, fecale sau alte deșeuri. Să o alungăm și să continuăm să mâncăm fără să ne gândim poate părea inofensiv, dar este un risc tăcut. În acest gest cotidian uităm că sănătatea se menține și prin detalii, prin ceea ce nu se vede.
Jeff Scott, un specialist de la Universitatea Cornell, a vorbit despre ce se întâmplă când muștele se așază pe alimente: „Sunt purtătoare ale oricărui microorganism patogen neplăcut pe care ți-l poți imagina”, a declarat într-un interviu preluat de La Vanguardia.
Trebuie să aruncăm mâncarea atinsă de muște? Chiar ne expunem unui risc?
Cameron Webb, profesor de medicină la Universitatea din Sydney, ne liniștește: „În majoritatea cazurilor, să vezi o muscă pe mâncarea ta nu înseamnă că trebuie să o arunci. Deși este clar că muștele pot transporta bacterii, viruși și paraziți din deșeuri pe mâncare, o simplă aterizare rareori declanșează o reacție în lanț care să ducă la îmbolnăvirea unei persoane sănătoase”, a explicat el pe blogul universității.
Webb mai spune că obiceiurile neigienice ale muștelor pot afecta alimentele: „Muștele care stau ascunse o vreme și apoi vin să se plimbe, să vomite și să defecheze pe mâncarea ta sau pe suprafața pe care o pregătești sunt un motiv mult mai serios de îngrijorare. Cu cât stau mai mult timp, cu atât e mai probabil ca agenții patogeni lăsați de ele să se înmulțească. Atunci riscurile pentru sănătate cresc”, a adăugat el.
Muștele de oraș sunt mai curate decât cele de la țară
Expertul explică: muștele de la țară intră mai des în contact cu animale moarte și deșeuri animale. „În oraș, insecticidele și standardele mai ridicate de igienă ajută la controlul muștelor și reduc riscul de contaminare”, afirmă Webb.
Regula celor 5 secunde chiar există
O echipă de microbiologi a testat această teorie pentru a verifica dacă e reală și dacă tipul de suprafață sau de mâncare influențează contaminarea. Concluzia: este mai puțin probabil ca bacteriile să se transfere de pe suprafețe cu mocheta, iar alimentele umede — cum ar fi pastele sau bomboanele — sunt cele mai predispuse să „respecte” regula celor cinci secunde.