Ce este mâncatul conștient/Opt moduri de a savura mâncarea și de a te bucura de o experiență plăcută, atât în gătit, cât și în a te delecta cu ceea ce ai preparat

Mâncatul conștient aduce beneficii. Foto: Dreamstime

Foarte mulți dintre noi mâncăm pe fugă, în viteză, poate chiar în fața calculatorului sau la volan, în timp ce mergem spre muncă. În pauza de masă, mulți preferă să mănânce un covrig în timp ce mai verifică o dată planurile, iar mâncatul devine, astfel, doar o corvoadă, care ne ține în loc de la treburile noastre. Dar mâncatul pe fugă poate crea probleme serioase de sănătate. Este ceea ce se numește „mâncatul mindless”, când suntem implicați în actul de a mânca dar mental și emoțional nu suntem prezenți. Mâncatul conștient, însă, este o parte la care ar trebui să-i acordăm mai multă importanță.

Specialiștii spun că „mâncatul conștient” sau „mâncatul mindfull” este o metodă foarte bună de a ne ține greutatea sub control și de a ne menține sănătoși. Această filosofie este originară din Budism și și-a dovedit de-a lungul timpului eficiența în multe intervenții psihologice ce adresează dificultăți precum anxietatea, depresia, dar și tulburările de alimentație.

Iată câteva sfaturi de la Healthline pentru a ne bucura mai mult de acțiunea de a găti și de a fi mai atenți la alimentele pe care le consumăm.

Nu îți lua prea multe sarcini

Uneori, pregătirea mesei poate dura prea mult, alteori lipsa de sincronizare face ca un fel de mâncare să se răcească până când e gata celălalt. Păstrează lucrurile simple. Prepară un singur fel de mâncare, c prezență, fără stres.

Încearcă să ai mai multe culori în farfurie

O modalitate ușoară de a înfrumuseța o mâncare simplă și de a o transforma într-un exercițiu conștient este să fii conștient de culorile alimentelor care ajung în farfurie.

Este mult mai puțin interesant să mănânci o mâncare monocromatică bej decât să mănânci un strop de verde, un pic de roșu și o explozie de galben. În plus, mâncând alimente colorate te asiguri că beneficiezi de o nutriție variată și o gamă largă de fitonutrienți.

O omletă c spanac și câteva felii de roșie sunt un bun exemplu.

Învață să combini alimentele

În loc să te lași pradă nerăbdării, folosește aceste momente ca oportunități de a fi prezent. Inspiră aroma condimentelor care fierb, simte căldura flăcării sub cratiță sau privește bulele din apă cum prind viață încet într-un clocot. Implică-te pe deplin în acea sarcină de a găti, poți începe să observi toate micile minuni care se întâmplă sub „corvoada” gătitului.

Simte-ți corpul

Nu doar mâncarea merită atenția ta. Și corpul merită atenție. În timp ce stai în fața creației în care se gătește mâncarea, simte-ți picioarele pe podeaua de sub tine. Observă-ți sentimentul de stabilitate care vine din această conștientizare. Observă cum îți simți în corpul în timp ce gătești.

Fii conștient dacă simți că salivezi în timp ce aștepți ca mâncarea să fie gata, dacă simți că stomacul tău așteaptă mâncarea. Nu există un răspuns corect sau greșit. Conectarea la senzațiile corporale în timp ce gătești este pur și simplu un alt mod de a te aduce în momentul prezent.

Observă-ți respirația

La fel ca și conștientizarea corpului, gătitul oferă o ocazie excelentă de a observa respirația. Când mănânci pe fugă, respirația este superficială. Acest lucru se datorează faptului că te concentrezi asupra rezultatului final, în loc să te implici în proces.

Când te relaxezi, respirația mea devine expansivă și ritmică. O simți în toată burta și în piept, iar respirația în sine capătă o altă calitate. Urmărește-ți respirația și fii conștient cu intră și iese aerul prin nări.

Lasă timpul să se oprească

Acest lucru poate necesita să îți rezervi mai mult timp decât ai nevoie de fapt, astfel încât să nu fii nevoit să te uitați constant la ceas.

Enzimele digestive sunt eliberate imediat ce ochii noștri văd mâncarea și nasul nostru simte aroma. Aceasta înseamnă că simțurile noastre joacă un rol esențial în digestie. Dacă gătești pentru tine, începe cu mult înainte să îți fie foame. Sunt șanse să fii gata să mănânci atunci când mâncarea este gata pentru masă.

Când este în sfârșit timpul să te așezi la masă, ia-o încet. Mestecă bine și metodic mâncarea, astfel încât să poți savura fiecare îmbucătură și să prelungești plăcerea de a mânca.

Nu uita să guști nuanțele aromelor pe măsură ce îți ating limba și să miroși aromele pe măsură ce se ridică din farfurie.

Investește cel puțin 20 de minute în procesul de a mânca, de la început până la sfârșit.

Pregătește „scena”

Ritualizează procesul de gătit de la început până la sfârșit. Începe cu un buchet de flori pe masă pentru a aduce un pic de căldură vizuală în încăpere. Pune muzica preferată și încearcă să te legeni ușor în timp ce amesteci în mâncare.

Asigură-te că volumul este suficient de jos pentru a putea auzi cum mâncarea sfârâie, bolborosește și prinde viață. Aceste sunete pot fi un fel de muzică în sine și, așa cum am menționat mai sus, dau startul procesului de digestie.

Găsește-ți fluxul

Permite-ți să te pierzi în proces. Acordă-ți timpul necesar și implică-te total în acest proces de gătit și apoi de mâncat.

Un studiu din 2011 a arătat că activitățile în stare de „flow” pot duce la îmbunătățiri cognitive la adulții în vârstă. Un alt studiu indică faptul că starea de flow poate duce la îmbunătățirea motivației, a dezvoltării abilităților și a performanței.

Lucrările lui Csikszentmihalyi au fost menționate în cercetări mai recente care indică faptul că starea de flow poate fi măsurată chiar și cu ajutorul electroencefalogramei (EEG), cunoscută și sub denumirea de neurofeedback.

Făcând din gătit o formă de joacă, s-ar putea să vă treziți că declanșați o stare de flow.

Fă din gătit un ritual

Gătitul este o ocazie zilnică de a practica mindfulness. În loc să o vedem ca pe o corvoadă, o putem îmbrățișa ca pe o șansă de a deveni mai prezenți.

Practicile care integrează meditația cu activitățile normale sunt unele dintre cele mai puternice. Ele ne învață cum să ne cufundăm în momentul prezent, indiferent de ceea ce facem.

Unul dintre proverbele budiste ne sfătuiește: „Înainte de iluminare, taie lemne, cară apă. După iluminare, taie lemne, cară apă”.

Acesta implică faptul că prezența nu are loc în circumstanțe extraordinare. În schimb, ea apare spontan din simplitatea și minunea vieții de zi cu zi.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *