De când a reușit să slăbească, actrița Rebel Wilson și-a atins obiectivele și a început să ăși promoveze stilul de viață pe Instagram. Lecții de surf, antrenamente intense și poze cu mâncare apetisantă au apărut frecvent pe paginile ei de pe rețelele de socializare, inclusiv o postare despre vizita la stațiunea de wellness VivaMayr din Austria. Ei bine, potrivit shape.com, dieta Mayr, pe care a urmat-o artista, nu ar fi una tocmai sănătoasă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
VivaMayr este fondată pe principiile metodei Mayr, un plan de dietă și stil de viață dezvoltat de Dr. Franz Xaver Mayr, un medic austriac, în anii 1920.
Nu este pentru prima dată când vedeta din Senior Year a vizitat această stațiune medicală, potrivit revistei People. Wilson a inclus metoda Mayr în rutina ei, pentru prima oară, după o vizită în 2019. Ulterior, actrița a reacționat critic față de publicațiile care au afirmat că metoda Mayr este motivul principal pentru pierderea ei în greutate din ultimii ani. De exemplu, a atras atenția ziarului Daily Mail, pe Instagram, scriind: „Aceasta NU a fost NICIODATĂ dieta mea”, după cum a relatat Popsugar.
Ce este metoda Mayr?
Deși dieta Mayr există de peste un secol, asocierea cu Wilson i-a adus un plus de popularitate, spune Alison Graziano, nutriționist dietetician înregistrat la Spitalul General din Massachusetts.
„Principiile dietei presupun eliminarea zahărului, lactatelor, glutenului și cofeinei timp de 14 zile. De asemenea, dieta include modificarea comportamentului alimentar, cu accent pe tehnici de alimentație conștientă, cum ar fi evitarea distragerilor în timpul mesei, mestecarea fiecărei înghițituri de 40-60 de ori, consumul exclusiv de alimente gătite după ora 15:00, evitarea apei în timpul meselor și oprirea alimentației după ora 19:00”, spune Graziano
Metoda Mayr pune accent și pe sănătatea intestinală, spune Jenna Volpe, nutriționist și specialist în sănătatea intestinului la Whole-listic Living. „Această dietă urmărește optimizarea sănătății intestinului printr-o combinație de alimentație conștientă, control al porțiilor, accent pe alimente alcaline și excluderea unor alimente considerate ‘inflamatorii’”, adaugă ea.
Metoda depășește aspectul alimentar și include intervenții legate de stilul de viață, cum ar fi reducerea timpului petrecut în fața ecranelor, culcatul mai devreme, somnul adecvat, dar și terapii precum acupunctura și reflexologia nazală, notează Volpe.
Este sigură metoda Mayr?
Deși are unele aspecte pozitive (de exemplu, includerea unor alimente sănătoase), metoda Mayr este inutil de restrictivă, sunt de acord atât Graziano, cât și Volpe.
„Nu mă înțelegeți greșit – cred în ideea că un intestin sănătos este cheia unei vieți sănătoase, dar nu cred că toate aceste artificii sunt necesare pentru a obține o stare de bine și o sănătate intestinală optimă”, spune Volpe.
Eliminarea întregilor grupe alimentare este problematică din mai multe motive. „Prin eliminarea unor grupe întregi de alimente, densitatea nutrițională a dietei scade. Lactatele oferă nutrienți importanți precum proteine, calciu, fosfor și vitamine esențiale precum B12. Cerealele cu gluten oferă fibre, acid folic, fier și zinc”, explică Graziano.
În plus, principiile stricte ale dietei pot declanșa comportamente alimentare nesănătoase, avertizează Graziano, mai ales „pentru cei cu un istoric de diete cronice sau tulburări alimentare.”
Ar trebui să încerci metoda Mayr?
Răspunsul este nu, spune Graziano. „Nu aș recomanda metoda Mayr nimănui. Pur și simplu, orice dietă cu reguli alimentare rigide nu este sustenabilă”, explică el.
Încorporarea unor aspecte ale dietei – cum ar fi alimentația conștientă fără distrageri – poate avea beneficii pe termen lung (de exemplu, o relație mai bună cu mâncarea și menținerea unei greutăți sănătoase). Totuși, folosirea acestei diete pentru a slăbi în 14 zile nu este benefică, explică Graziano. „Dacă apare o pierdere în greutate în aceste 14 zile, mare parte va fi pierdere de apă. Dietele restrictive, cum este metoda Mayr, promit rezultate rapide prin restricție, dar orice formă de restricție tinde să aibă efecte inverse și să conducă la cicluri periculoase de mâncat excesiv urmate de restricție”, mai spune Graziano.
Volpe este de acord. „Această metodă, la fel ca majoritatea dietelor, nu este justificată clinic și nici personalizată. Când vine vorba de nutriție… este important să întâlnim oamenii acolo unde se află și să le oferim recomandări bazate pe ceea ce este relevant și benefic pentru fiecare individ în parte”, spune ea.
Dacă te gândești să încerci această dietă sau alta nouă, cel mai bine este să consulți un medic sau un nutriționist înainte de a-ți schimba obiceiurile alimentare.
