.Beneficiile care se vehiculează cu privire la dieta carnivoră, bogată în proteine și fără carbohidrați includ pierderea în greutate și gestionarea diabetului. Însă, potrivit today.com, experții spun că dovezile științifice lipsesc.
Dietele bogate în proteine sunt o tendință tot populară, în prezent, în special pe rețelele de socializare, unde influencerii împărtășesc în mod regulat sfaturi despre cum să obțineți mai mulți macronutrienți la masă. Dieta carnivoră este una dintre cele mai populare planuri alimentare promovate pe rețelele sociale.
Dieta carnivoră este cam ceea ce sugerează și numele său – o mulțime de produse din carne și fără carbohidrați. Popularitatea sa nu este o surpriză, având în vedere cererea recentă pentru alte diete axate pe proteine, cum ar fi keto, totul în speranța unei slăbiri rapide.
Ce este dieta carnivoră?
Dieta carnivoră, creată de dr. Shawn Baker, se învârte în jurul produselor de origine animală – în special carne, ouă și puține lactate – ca singura sa componentă. Urmarea acestei diete înseamnă un meniu fără legume, cereale sau alte alimente pe bază de plante.
Există unele dovezi, neprobate științific, care susțin că dieta carnivoră, potrivit adepților săi, poate duce la pierderea în greutate și poate îmbunătăți metabolismul și bolile autoimune. Creatorul ei, dr. Baker, a mai spus chiar și că poate face diabetul reversibil. Cu toate acestea, cercetările nu au demonstrat încă aceste beneficii.
Site-ul lui Baker și cartea sa, publicată în 2019 sunt resursele preferate pentru cei care încearcă dieta carnivoră, datorită rețetelor sale, planurilor de masă și altor instrumente pentru a urma planul alimentar.
Lista alimentelor pentru dieta carnivoră
- Carne
- Peşte
- ouă
- Unele produse de origine animală (cum ar fi iaurt și supa de oase)
- Condimente precum sare și piper
Riscurile dietei carnivore
Unul dintre principalele riscuri care vine în urma acestei diete constă în faptul că este extrem de restrictivă și poate fi dificil de menținut. Și dacă urmați o astfel de dietă pentru a pierde în greutate, trebuie să știți că cercetările arată că sunt necesare schimbări de durată în stilul de viață pentru a menține greutatea. Asta înseamnă că dietele mai echilibrate tind să fie mai bune, pentru sănătatea pe termen lung.
De asemenea, dieta carnivoră poate duce la deficiențe de nutrienți, deoarece eliminați toate alimentele pe bază de plante, care sunt bogate în fibre, antioxidanți și multe alte vitamine și minerale. Totodată, lipsa consumului de legume poate duce la o sănătate precară a intestinului și la probleme gastrointestinale, cum ar fi constipația.
Veți avea, de asemenea, o mulțime de grăsimi saturate dacă urmați această dietă, care pot duce la creșterea colesterolului și, implicit, la creșterea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Beneficiile dietei carnivore
Dieta elimină orice sursă de zahăr, precum și cerealele rafinate și alimentele ultraprocesate. Dietele bogate în zahăr, cerealele rafinate și alimentele procesate au fost asociate cu un risc de afecțiuni cronice. Printre acestea, obezitatea, diabetul de tip 2 și potențialele efecte negative asupra sănătății mintale.
Dacă luați în considerare o abordare carnivoră, urmăriți alimentele de origine animală cu cea mai semnificativă densitate de nutrienți. De exemplu, luați în considerare produsele lactate ecologice, carnea de vită și porc hrănite cu iarbă. Sau carnea de pasăre crescută fără antibiotice, peștele și crustaceele sălbatice și ouăle de la găini crescute pe sol.
Sfatul specialiștilor este să nu vă înghesuiți să urmați dieta carnivoră. Asemenea oricărei diete extreme, poate avea consecințe asupra sănătății. Ideal este să aveți un plan de masa echilibrat, cu multe legume, fructe, lactate și carne slabă. Să respectați programul de somn și să faceți multă mișcare.