CCIR răspunde acuzațiilor ministrului agriculturii/ INDAGRA nu e o piaţă rurală; este o platformă pentru cei din industrie, care caută inovaţie, soluţii tehnologice şi dezvoltare profesională

Comentarii pe marginea subiectului Indagra Foto: Facebook Romexpo

INDAGRA este, prin definiţie, o platformă de networking gândită pentru profesioniştii din agricultură, zootehnie, viticultură şi pomicultură, care vin să descopere tehnologii de vârf, să încheie parteneriate strategice şi să îşi împărtăşească experienţele într-un cadru de business, precizează reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), acţionarul ROMEXPO, organizatorul târgului citat de Agerpres.
Precizările vin în urma afirmaţiilor ministrului Agriculturii, Florin Barbu, care spus vineri că organizarea evenimentului INDAGRA este una dezastruoasă, în condiţiile în care la târg nu se găsesc produse procesate în România şi nici nu pot fi degustate produse româneşti.
„Este dezamăgitor şi îngrijorător că domnul ministru Florin Barbu încearcă să transforme acest târg într-un subiect politic, neînţelegând esenţa şi scopul său real. Suntem conştienţi că domnul ministru este obişnuit cu evenimente unde este întâmpinat cu “pâine şi sare” – şi, eventual, un platou de brânzeturi – însă INDAGRA nu este o piaţă rurală sau un târg de degustări. Nu organizăm acest eveniment pentru a servi politicieni însetaţi de capital de imagine, care îşi doresc o baie de mulţime alături de produse tradiţionale. INDAGRA este o platformă serioasă, creată pentru cei din industrie care caută inovaţie, soluţii tehnologice şi dezvoltare profesională”, au subliniat reprezentanţii CCIR într-un comunicat de presă.

„Vorbe, nu fapte”

Aceştia au precizat că ROMEXPO a avut intenţia de a organiza o deschidere oficială a târgului, invitând reprezentanţi guvernamentali, în primul rând pe cei din Ministerul Agriculturii, care ar trebui să joace un rol esenţial în sprijinirea acestui domeniu.
„Din păcate, nu am primit niciun răspuns la iniţiativa noastră, ceea ce arată că implicarea ministerului în problemele reale ale agriculturii şi industriei alimentare rămâne doar la nivel declarativ: «vorbe, nu fapte.» În plus, domnul ministru ar fi trebuit să ştie că, în alte ţări din Uniunea Europeană, Ministerul Agriculturii sprijină activ participarea companiilor la evenimente de profil şi le facilitează accesul la tehnologie. De asemenea, colaborează cu asociaţii de profil pentru a organiza târguri ce promovează inovaţiile din sector şi investeşte în programe care oferă fermierilor acces la cele mai recente soluţii agricole, într-un cadru de business, cum este Centrul Expoziţional ROMEXPO, unde aceste manifestări îşi pot arăta cu adevărat amploarea”, se mai arată în comunicat.
Sursa citată mai menţionează că INDAGRA este organizat de ROMEXPO, o companie privată, al cărei acţionar majoritar este Camera de Comerţ şi Industrie a României, şi nu se desfăşoară sub niciun patronaj politic.

Acuzații reciproce

Totodată, reprezentanţii CCIR semnalează că ideea că statul „va prelua” acest eveniment privat „aminteşte de o perioadă pe care cu toţii vrem să o lăsăm în trecut”.
„Nu poţi lua ceea ce nu ai avut vreodată – suntem departe de epoca în care statul deţinea controlul asupra oricărui eveniment economic din România. Mai mult, este iresponsabil să pretinzi că sprijini agricultorii şi să te plângi că nu eşti întâmpinat cu mese tradiţionale pentru nevoi de PR. Specialiştii care vin la INDAGRA nu sunt interesaţi de o scenă de folclor politic, ci de proiecte de viitor, investiţii şi schimburi de experienţă autentice. (…) Fermierii, procesatorii şi specialiştii investesc efort şi pasiune an de an în INDAGRA. Este o jignire nu doar pentru organizatori, ci şi pentru cele 500 de companii expozante din 25 de ţări, care contribuie la succesul acestei platforme internaţionale”, punctează reprezentanţii CCIR.

Citește și:

OPINIE Găsim brânză la INDAGRA!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *