Câteva idei corecte de cină atunci când nu vrei să mai mănânci seara / Tania Fântână (nutriționist): „E mult mâncat emoțional în mâncatul de seară și mai puțin despre foame”

Tania Fântână 27 ianuarie 0 comentarii 24193 vizualizări
slabit-tania2 Sursa foto: Pixabay / PNG Wing (colaj G4Food)

Știm din proprie experiență ce mult atârnă pe cântar a doua zi masa de seară. Te lași și tu ca omul în prada emoțiilor tale ce se escaladează de peste zi și hop, a doua zi cântarul te și ceartă. Deși nu e mereu cu ochii pe noi, se pare că ne știe cele mai bine ascunse secrete.

Poți tu să-l vrăjești oricât vrei că tot este neiertător. Mă rog… un pachet de metal și plastic… fie la el acolo.

Știu că titlul pare ușor confuz. Un fel de ce să mănânci atunci când nu vrei să mănânci. Nu o luați și voi ingineresc așa. Știți că treaba asta cu mâncatul e mult despre stomac, dar cel mai mult despre minte și inimă.

Dacă peste zi ne mai putem face un pic de cap cu combinațiile alimentare și cantitățile, seara, dacă nu vrem să ne îngrășăm sau, și mai rău de atât, dacă vrem să slăbim, trebuie să fim sfinți.

Este foarte important și cum te setezi în această privință. Dacă îți propui ca acel cub de ciocolată să-l mănânci zilnic că îți aduce bucurie, atunci mănâncă-l peste zi și nu seara. Dacă vrei să guști un pic de cartof sau pilaf, pune-l la prânz și acceptă că nu poți să-l mănânci seara și să încapi și în „acei blugi”.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Suntem adulți. Asta înseamnă că până la vârsta asta am crezut și în Moș Crăciun, dar ne-am și dat seama că el nu există. Nu te poți aștepta ca făcând orice vrei să iasă ce trebuie. Talia aia subțire se plătește. Ușurința aia cu care urci scări se plătește. Adică, muncești pentru ele. Orice lanț de mici „prostioare” în bucătărie trebuie plătite la un moment dat.

Seara te poți cuminți la gândul că a doua zi o iei de la capăt și ai din nou câteva bile albe cu care te poți juca. Așa că, te concentrezi pe altceva. Fie îți repeți că e important pentru tine să arăți bine, să te simți bine, în formă și dai bucuria de moment pe una mai nobilă, mai sus de ceaunul cu mămăliga aburindă. Și acum să fim serioși, seara mâncăm mult prea rar din foame din aia înrăită. E mai mult o nevoie de bine în corp, de senzații, de a schimba un pic starea acumulată cu tot ce s-a întâmplat peste zi sau ce o să vină a doua zi. E mult mâncat emoțional în mâncatul de seară.

Vă puteți propune simplu să nu treceți prin bucătărie. Nu mai aveți ce să faceți pe acolo. Vă puteți pune o cană de iaurt sau kefir și cam atât. La fel cum vă puteți pune 3 guri de vin, câteva măsline, câțiva castraveți cu puțină sare și cam asta să fie tot.

Haideți să vedem ce altă gustare ar fi potrivită ca înlocuitor de cină:

  • salată de legume crude: roșii, castraveți, ardei, frunze de salată, ceapă verde, puțin ulei/1 linguriță de pesto o să dea mult mai multă aromă, lămâie
  • salată de castraveți cu mărar, usturoi, iaurt grecesc. Tăiați castraveții rondele și amestecați-i cu câteva linguri de iaurt grecesc scurs (2% grăsime), condimente pentru tzatziki dacă aveți sau usturoi granulat și mărar;
  • 1-2 polonice de supă cremă de roșii/dovlecei/dovleac și legume
  • 1 ou fiert + salată legume
  • 1 brânzică de casă, câteva măsline, 1 ardei capia
  • 2-3 linguri ton pus într-un ardei gras tăiat pe jumătate
  • 30 g brânză de oricare tip vreți voi cu castraveți/ardei/câteva cherry
  • câteva bucăți de legume murate (conopidă-morcovi-gogonele-pepene)
  • câteva bucăți de migdale + castravete murat
  • varză murată cu puțin ulei și chimen
  • 1 avocado mic + o pungă frunze de salată + lămâie
  • 1-2 căni de ceai + câteva bucăți caju
  • 1-2 crackersi cu cremă de brânză + câteva fâșii somon afumat
  • 1 copan de pui + orice legume crude aveți prin casă

Ideea e de a bifa momentul mesei, de a trece psihologic de obișnuința de a mânca seara, dar de a nu exagera cu caloriile. Și până la urmă, haideți să recunoaștem că și gătirea mesei era ceva obositor de care de multe ori nu aveam niciun chef. Deci, mai mult timp pentru noi, să zicem așa.

Ne ajută în perioada asta și întunericul de afară. Nu mai e zarva din timpul verii, când la ora 20 e încă lumină. Cumva natura ne spune că ar trebui să ne mai potolim și noi cu activitățile seara și să ne băgăm la somn mai devreme. Păi, grozav fasting mai făcea bunica mea când se culca iarna de la 5 după-amiaza.

Știu că de multe ori suntem distrași de mediul înconjurător. Dar până la urmă bătăliile noastre sunt strict personale. Nimeni nu ne poate convinge sau face ceva fără acordul nostru. Treaba asta cu “să ne luăm puterea înapoi” chiar e reală și cred că se poate aplica și în domeniul culinar.

Câteva zile de obișnuință cu a mânca foarte puțin la cină sau deloc și apoi o să vi se pară foarte familiar acest subiect.

Adaptare cât mai rapidă și cu pace interioară vă doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *