Peștele face parte din cultura mediteraneană și este o sursă indispensabilă de nutrienți într-o dietă sănătoasă și sustenabilă. Atât peștele, cât și fructele de mare sunt bogate în acizi grași omega-3 și proteine. În plus, fiind mai ușor de digerat decât alte tipuri de carne, organismul nostru le folosește mai eficient.
Potrivit Federației Spaniole a Societăților de Nutriție, Alimentație și Dietetică (Fesnad), produsele marine oferă acizi grași polinesaturați cu lanț lung (în special omega-3), care se regăsesc în cantități mari în peștele gras (ton, macrou, somon, sardină sau scrumbie). În ceea ce privește mineralele și oligoelementele, peștele este o sursă valoroasă de iod, seleniu, zinc, calciu, fosfor, fier și cupru.
Consumul acestora este asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, reduce riscul de deces din cauza bolilor coronariene la adulți, previne deteriorarea cognitivă, artrita reumatoidă și, de asemenea, protejează împotriva anumitor tipuri de cancer. În plus, consumul de pește aduce numeroase beneficii în timpul sarcinii, cum ar fi un risc mai mic de naștere prematură și o dezvoltare mai bună a nou-născutului. Totuși, în aceste ultim menționate cazuri, trebuie evitat consumul speciilor cu un conținut ridicat de metil-mercur (precum peștele spadă, rechinul, tonul roșu sau știuca). În cazul crustaceelor, se recomandă evitarea consumului de capete, deoarece acestea pot conține cadmiu.
În general, se recomandă consumul a 3-4 porții de pește sau fructe de mare pe săptămână, variind între pește alb și pește gras. Pentru femeile însărcinate, cele care planifică o sarcină sau sunt în perioada de alăptare, precum și pentru copiii cu vârste între 0 și 10 ani, sunt recomandate tot 3-4 porții săptămânal, evitând însă speciile cu un conținut ridicat de metil-mercur. La copiii între 10 și 14 ani, consumul acestor specii trebuie limitat la 120g/lună, păstrându-se recomandarea de 3-4 porții/săptămână pentru speciile cu conținut scăzut sau mediu de mercur.
Obiceiuri de consum în zona mediteraneeană
În ceea ce privește obiceiurile de consum de pildă ale spaniolilor, un sondaj realizat de Fesnad cu ocazia Zilei Naționale a Nutriției a arătat că 94% dintre respondenți afirmă că le place peștele, însă doar 23% îl includ în mod regulat în dieta lor.
Motivul pentru care majoritatea nu consumă cele 3-4 porții săptămânale recomandate variază:
-
32% nu consumă această cantitate din cauza prețului
-
16% din cauza oaselor
-
10% din teama de mercur sau alți contaminanți
-
10% nu știu cum să-l gătească
-
6% evită consumul din cauza fricii de anisakis (parazit).
Cu toate acestea, 20% dintre respondenți spun că au crescut consumul de produse marine de la începutul pandemiei de COVID-19 în 2020. Cei mai mulți spun că au făcut-o pentru o alimentație mai sănătoasă și bogată în nutrienți (85%), dar și pentru proprietățile antioxidante și antiinflamatoare (26%).
De asemenea, respondenții cunosc beneficiile produselor marine:
-
75% cred că ajută sistemul cardiovascular și nervos
-
66% spun că ajută dezvoltarea creierului și capacității cognitive
-
45% spun că, datorită conținutului ridicat de proteine și scăzut de calorii, ajută la controlul greutății
-
90% consideră că peștele este bogat în acizi grași omega-3
-
76% – că este benefic pentu a consuma proteine, 70% – același lucru în ceea ce privește mineralele, iar 52% – pentru că este plin de vitamine.
Ce tip de pește consumă mediteraneeni
Printre cele mai consumate tipuri de pește:
-
Peștele gras (somon, ton, sardină, macrou) – 79%
-
Peștele alb (merluciu, cod, biban de mare) – 74%
-
Cefalopode (calmar, caracatiță, sepia, chipironi)
De unde și cum cumpără produsele marine
-
73% îl cumpără din supermarket
-
60% din pescării
-
36% din piețe tradiționale
Tipul de produs
-
85% cumpără pește proaspăt
-
44% cumpără congelat
-
42% conservat
Dintre cei care cumpără proaspăt
-
42% îl congelează înainte de consum,
-
27% îl congelează doar dacă îl consumă crud (pentru a scăpa de riscul de anisakis),
-
32% nu îl congelează deloc.
Criterii importante la cumpărare
-
Prospetimea – 75%
-
Prețul – 64%
-
Originea – 41%
-
Dimensiunea – 27%
Cum îl prepară și consumă
-
92% îl consumă acasă
-
Cele mai frecvente metode:
-
la grătar (83%)
-
la cuptor (74%)
-
prăjit (35%)
-
în tocănițe (33%)
-
la abur (29%).
-
53% dintre spanioli consideră însă că gătirea produselor marine e mai complicată decât a altor alimente.

-
16% se plâng de miros,
-
13% o consideră prea complicată,
-
11% spun că necesită mult timp.