Câtă pâine e corect să mănânci într-o zi și cu ce să o combinăm

cata paine intr-o zi cata paine sa mananci intr-o zi, paine integrala, alimentatie sanatoasa Sursa Foto: Pexels.com

Pâinea este adesea blamată pentru că „îngrașă”, însă marea majoritate a nutriționiștilor recomandă ca ea să nu lipsească din dietă, în condiții de sănătate normale. Dacă este aleasă și consumată corect, pâinea poate face parte dintr-o dietă sănătoasă. Nutriționistul italian Claudio Frasson explică pentru  publicația gastronomică lacucinaitaliana.it de ce pâinea este atât de irezistibilă, care este porția corectă într-o zi și ce tip de  pâine să alegem.

Unul dintre motivele pentru care este greu de renunțat la pâine este faptul că ea conține triptofan și favorizează producția de serotonină, așa zisul hormon al bunei dispoziții, explică specialistul.

Dar ea poate fi o sursă foarte bună de carbohidrați complecși, esențiali pentru a furniza energie corpului, conține fibre care ajută digestia și cresc senzația de sațietate, ajutându-ne să mâncăm mai puțin în timpul mesei. Iar pe lângă ele, și o serie de minerale importante precum calciu, magneziu, fier și zinc, esențiale pentru diverse funcții ale corpului, afirmă Frasson.

Ce tip de pâine să alegem?

Cu condiția să alegem pâine integrală bogată în fibre și nu pâine din făină albă rafinată, care poate duce la vârfuri glicemice dăunătoare metabolismului. În timp ce fibrele, pe lângă faptul că îmbunătățesc digestia, dar ajută și la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, reducând vârfurile glicemice, explică el. Totodată, fibrele solubile prezente în pâinea integrală oferă o senzație de sațietate mai prelungită. Fibrele insolubile, pe de altă parte, facilitează tranzitul intestinal, îmbunătățind funcționarea aparatului digestiv.

Cantitatea zilnică, în funcție de restul de carbohidrați

Cantitatea optimă de pâine într-o zi variază în funcție de nevoile nutriționale ale fiecăruia și de nivelul de activitate fizică. O regulă generală sugerează să consumăm aproximativ 50-70 de grame de pâine la o masă, echivalentul unei felii sau al unui mic sandviș. Această porție furnizează aproximativ 130 de calorii, fiind o cantitate moderată pentru cei care doresc să-și mențină greutatea sau să gestioneze aportul caloric zilnic, spune nutriționistul.

Totodată, este esențial să echilibrăm aportul de carbohidrați pe parcursul zilei. Dacă, de exemplu,  consumăm o porție de pâine la prânz, este recomandabil să reducem consumul altor alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi pastele, orezul sau cartofii, la cină. În plus, evitarea combinării pâinii cu alimente bogate în grăsimi sau zaharuri, cum ar fi untul sau gemul, poate ajuta la menținerea sub control a aportului caloric.

În schimb, asocierea pâinii integrale cu preparate bogate în proteine slabe, legume și grăsimi sănătoase poate ajuta la crearea unor mese echilibrate și nutritive. În concluzie, pâinea poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, atât timp cât este consumată în cantități moderate și aleasă cu atenție.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *