Câtă brânză ar trebui să mâncăm zilnic / Un expert în nutriție explică ce rol mai au lactatele în alimentația modernă

Angela Sabău 27 aprilie 0 comentarii 7332 vizualizări
Câtă brânză ar trebui de fapt să consumăm zilnic FOTO: Dramstime/Piliphoto

Multă vreme, laptele a fost considerat esențial pentru o dietă echilibrată. Însă un număr tot mai mare de medici și cercetători pun sub semnul întrebării această idee. Un raport publicat de Wall Street Journal și citat de CBS News arată că organismul uman s-ar putea descurca foarte bine și fără produse lactate. Cercetătorii ne spun câtă brânză ar trebui să consumăm, de fapt, zilnic.

„Probabil că nu avem nevoie de toți acei nutrienți din lactate, cum ar fi calciul sau vitamina D,” a declarat pentru CBS News dr. Dariush Mozaffarian, cardiolog și profesor de nutriție la Tufts Medical School. El subliniază că există surse vegetale fortificate care oferă aceiași nutrienți și că o dietă sănătoasă poate fi construită fără produse lactate.

Totuși, nu aruncați brânza din frigider

Ghidurile oficiale recomandă de obicei trei porții de lactate pe zi, de preferat cu conținut redus de grăsimi. Dar, potrivit lui Mozaffarian, aceste recomandări sunt bazate pe teorii învechite și simplificate, axate doar pe calciu și vitamina D. „Această viziune începe să fie înlocuită de cercetări care privesc lactatele ca întreg, nu doar prin prisma câtorva nutrienți,” a explicat el.

Studiile recente arată că laptele poate reduce riscul de hipertensiune arterială și accident vascular cerebral. Iaurtul și brânza sunt asociate cu un risc mai scăzut de diabet. De asemenea, consumul regulat de lactate este legat de o masă musculară mai mare și o masă grasă mai mică.

Aceste beneficii nu sunt legate direct de conținutul de grăsimi sau calciu, ci mai degrabă de procesele de fermentare și de probioticele din iaurt. „Fermentația joacă un rol cheie,” spune Mozaffarian. „Probioticele din iaurt susțin sănătatea florei intestinale și reduc riscul de diabet. Iar brânza este, de fapt, cel mai consumat aliment fermentat în SUA. La fel ca murăturile sau varza murată, ale căror efecte pozitive abia începem să le înțelegem.”

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Ce cantitate de lactate este recomandată?

Pentru cei care consumă lactate, Mozaffarian recomandă o porție zilnică de brânză și una de iaurt neîndulcit. „Recomandarea nu este pentru calciu sau vitamina D, ci pentru beneficiile asupra sănătății metabolice și cardiovasculare,” spune el.

În privința conținutului de grăsime, opinia specialistului este clară: nu contează dacă sunt variante integrale sau degresate. „De ani de zile, am recomandat lactate fără grăsime, care nici măcar nu au gust bun. Le spun pacienților: până vom avea mai multe dovezi, alegeți ce preferați – cu grăsime sau fără – important e să le consumați cu moderație.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *