Cu siguranță și tu te-ai întrebat dacă este sigur să mănânci iaurt după data de expirare. Iată, potrivit eatingwell.com, patru indicatori utili, în funcție de care să-ți dai seama dacă un iaurt expirat mai este bun de mâncat.
Iaurtul este un ingredient gustos, de ținut la îndemână. Deși există utilizări nelimitate pentru el în bucătărie, iaurtul are o perioadă de valabilitate limitată. Specialiștii recomandă păstrarea iaurtului timp de până la două săptămâni în frigider, dar este încă OK să-l mănânci și după data de expirare? Ei bine, există patru indicatori care îți arată dacă un iaurt expirat mai este bun pentru consum.
Nu arunca iaurtul din frigider fără să-l verifici!
În general, iaurtul poate fi bun până la două săptămâni după data expirării. Cu toate acestea, data pe care o citiți pe recipientul de iaurt probabil nu este o dată de expirare, ci o dată „Cel mai bine dacă este folosit până/Înainte” sau „Până”.
O dată „Cel mai bun dacă este folosit până/Înainte” indică momentul în care un produs va avea cea mai bună aromă și calitate, în timp ce o dată „Până” este ultima dată recomandată pentru a utiliza produsul în timp ce acesta este încă perfect. Deci, dacă recipientul de iaurt este, încă, în frigider după data ștampilată pe ambalaj, nu trebuie să-l aruncați automat. În schimb, verificați-l, pentru a vedea dacă iaurtul s-a stricat, înainte de a-l consuma.
Cum să-ți dai seama dacă iaurtul s-a stricat
- Miros – Similar cu laptele, puteți face o verificare rapidă a mirosului, pentru a vedea dacă iaurtul s-a stricat. Dacă iaurtul are un miros acru sau rânced, cel mai bine este să-l aruncați. Trebuie doar să știți că unele tipuri de iaurt, în special iaurtul simplu, pot avea un miros ușor acidulat. Dacă nu ești sigur dacă iaurtul tău este OK, cel mai bine este să rămâi în siguranță și să-l arunci.
- Textură – O altă modalitate de a stabili dacă iaurtul s-a stricat este prin examinarea texturii. Iaurtul ar trebui să fie neted și cremos, așa că dacă deschideți recipientul și observați că s-a coagulat, este timpul să-l aruncați. Veți ști că iaurtul s-a coagulat dacă există cocoloașe sau caș în produs.
- Lichid – Când deschideți un recipient cu iaurt, este firesc să vedeți puțin lichid la suprafață. Poate ați crezut că este apă, dar este de fapt zer, un produs secundar natural al laptelui. Este normal să apară ceva zer, mai ales după ce a fost deschis un recipient. Cu toate acestea, dacă deschideți un recipient pentru a găsi o cantitate în exces de lichid, cel mai bine este să-l aruncați, mai ales dacă observați alte indicii de alterare.
- Aspect vizual – Ultimul mod de a verifica dacă iaurtul s-a stricat este printr-o evaluare vizuală. Dacă deschizi un recipient și observi mucegai pe suprafața iaurtului, nu mai este sigur să-l mănânci. În timp ce iaurtul este făcut, din punct de vedere tehnic, cu bacterii, produsul lactat poate dezvolta totuși bacterii dăunătoare care pot duce la îmbolnăvire.