Într-o vizită recentă la Seattle, criticul culinar Keith Lee a evaluat preparatele de la restaurantul de sushi (preparat ce conține pește crud) FOB Sushi Bar, iar cel mai bine cotat fel a fost sashimi-ul, căruia i-a oferit un „8,5 din 10.” Cu toate acestea, fanii criticului au observat rapid că ceva pe un colț al unei bucăți de sashimi pe care o ținea în mână părea să se miște ceva ce părea să fie un vierme sau un parazit. Orice ar fi fost, unul dintre urmăritorii lui Lee de pe TokTok a mers la restaurant la recomandarea criticului și a fost spitalizat după ce a consumat sashimi posibil contaminat, relatează eatingwell.
Fiecare videoclip legat de acest incident este plin de comentarii despre siguranța consumului de pește crud, în orice formă. Pentru a răspunde acestor preocupări, vom analiza riscurile și ce ar trebui să știi data viitoare când comanzi sau prepari pește crud. Iată tot ce trebuie să știi.
Este sigur să mănânci pește crud?
De secole, peștele crud a fost consumat și apreciat în diverse forme, precum sashimi, sushi, ceviche, stridii și tartar de ton. Cu toate acestea, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), consumul de pește sau orice carne crudă sau insuficient gătită prezintă riscuri.
Când carnea nu este gătită la o temperatură sigură, crește riscul de intoxicații alimentare și de contractare a bacteriilor periculoase, precum criticului culinar Keith Lee printre altele. Din acest motiv, femeilor însărcinate li se recomandă să evite peștele crud.
Alte grupuri vulnerabile includ:
- Persoanele în vârstă de peste 65 de ani
- Copiii mici
- Persoanele imunocompromise
Aceștia pot experimenta simptome mai severe în cazul unei boli alimentare, care ar putea necesita spitalizare. Dacă, după ce ai mâncat pește crud, experimentezi semne de intoxicație alimentară, cum ar fi greață, vărsături, diaree sau crampe abdominale, contactează imediat un medic.
Cum să consumi pește în siguranță?
Pentru a consuma pește într-un mod mai sigur, CDC recomandă:
Peștele gătit: Să fie preparat la o temperatură internă de 63°C sau până când carnea devine opacă și se desparte ușor cu o furculiță.
Fructele de mare: Cochiliile trebuie să fie deschise după gătire, iar carnea să fie perlată sau albicioasă, nu translucidă.
Aceste recomandări de siguranță alimentară sunt valabile pentru toate metodele de preparare, deoarece și peștele gătit care nu este preparat corespunzător poate reprezenta un pericol.
Concluzie: Peștele crud poate fi delicios și face parte din multe tradiții culinare, dar trebuie consumat cu precauție. Respectarea recomandărilor de siguranță poate reduce riscurile pentru sănătate.
Asta e articol scris cu chat gpt? Pestele crud trebuie sa fie înghețat cel puțin 48 ore pentru o ora paraziții. Apoi dezghețat si consumat imediat