Cât de sănătos este să consumi alimente de sezon. Avantajele și dezavantajele dietei de acest tip

Alimente de sezon Foto: Pixabay

Consumul unor alimente de sezon se referă consumul de alimente care sunt acum în recoltă sau este o perioadă de vârf a aprovizionării. Experții în nutriție sunt de acord că prin consumul de produse locale de sezon se poate ajunge la crearea unor obiceiuri alimentare mai bune, arată Euronews.

„Mâncarea sezonieră este un fel de cale pentru a construi o varietate de dietă mai largă”, potrivit Sharon Gray, un dietetician înregistrat care supraveghează programul de nutriție comunitară al Universității din Connecticut.

O alimentație bună include consumul unei varietăți mari de fructe și legume, iar produsele de sezon au, de fapt, un gust mai bun.

„Multor adulți nu le plac multe fructe și legume. Așa că dacă îi puteți face să le placă ceva, atunci vor include acel aliment în dieta lor”, spune Gray. „Asta îndepărtează oamenii de alimentele procesate și vor fi determinați să pregătească mai multe alimente acasă.”

Beneficii suplimentare

De asemenea, „mâncarea sezonieră” înseamnă să mănânci alimente produse local, a spus Julia Zumpano, un dietetician înregistrat la Cleveland Clinic. „Există atât beneficii pentru mediu, cât și mai mulți nutrienți atunci când oamenii consumă produse locale. Veți maximiza vitaminele și mineralele, polifenolii și antioxidanții. Aceștia sunt bazele modului în care reducem riscul de îmbolnăvire”, a spus Zumpano.

Sean Heffron, cardiolog la Centrul pentru Prevenirea Bolilor Cardiovasculare de la NYU Langone Heart din SUA, sfătuiește pacienții să acorde atenție și altor vegetale, nu doar celor care sunt disponibile pe tot parcursul anului. Acordând atenție mai mare acestor alimente, vor fi tentați să consume mai multe fructe și legume în general, a spus el.

Riscuri posibile

Experții avertizează însă că mâncatul produselor sezoniere nu este un leac pentru toate. Iar unele studii au descoperit că oamenii din zonele cu climă mai rece suferă de deficiențe nutriționale în timpul iernii. Asta înseamnă că ar trebui să continuați să cumpărați verdeață și legume cu frunze verzi și alte legume tot anul. „Avem nevoie de șapte până la nouă porții de fructe și legume în fiecare zi. Nouăzeci la sută dintre noi nu mâncăm suficient din ele”, a spus Zumpano.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *