Cât de bună este, în realitate, mierea? Iată ce trebuie să știți despre consumul de miere/Potențialele beneficii și riscuri pentru sănătate

Consumul de miere este benefic pentru sănătate Foto: Pexels

Mierea are reputația de a fi un îndulcitor complet natural, mai bun și mai sănătos decât zahărul. Dar se poate spune cu adevărat că mierea este bună pentru sănătate? La fel ca zahărul obișnuit, siropul de arțar, zahărul de nucă de cocos sau siropul de porumb, mierea este face parte tot din categoria „zahăr adăugat”. Cu toate acestea, unele cercetări arată că consumul de miere moderat poate avea câteva beneficii pentru sănătate, potrivit Eating Well.

Beneficiile mierii pentru sănătate

  • Poate reduce inflamația cronică

Mierea este bogată în antioxidanți – compuși care pot ajuta la neutralizarea daunelor produse celulelor organismului de către radicalii liberi. Necontrolate, aceste daune pot duce la o inflamație cronică deranjantă care crește riscul apariției unor afecțiuni precum diabetul de tip 2, bolile de inimă, cancerul și multe altele. Din fericire, mierea este bogată în polifenoli, compuși naturali care acționează ca antioxidanți pentru a combate inflamația.

  • Ajută la îmbunătățirea sănătății inimii

Având în vedere că mierea este un zahăr adăugat, este surprinzător faptul că poate avea unele beneficii pentru sănătatea inimii. În ceea ce privește zahărul, Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea zaharurilor adăugate la maximum 6% din totalul caloriilor zilnice (aproximativ 6 lingurițe pentru femei și 9 lingurițe pentru bărbați). Dar asta nu înseamnă că trebuie să le evitați complet. Atunci când consumați zaharuri adăugate, gândiți-vă să apelați mai des la miere. Cercetările au arătat că un consum de aproximativ 2 linguri de miere pe zi timp de 8 săptămâni poate reduce factorii de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi colesterolul total, colesterolul LDL și trigliceridele de post.

  • Consumul de miere este recomandată când faceți antrenamente

Carbohidrații simpli sunt principala sursă de combustibil pentru sportivi în timpul exercițiilor intense. Mierea este o modalitate delicioasă de a obține acești carbohidrați simpli. Comparativ cu alte surse de carbohidrați, cum ar fi gelurile pentru sportivi, cercetările arată că consumul de miere poate fi eficient în susținerea performanței și în prevenirea oboselii. Mai mult, poate, de asemenea, să întărească sistemul imunitar împotriva efectelor exercițiilor intense.

  • Ajută la îmbunătățirea sănătății intestinale

Sănătatea intestinală are o influență mare asupra sănătății generale. Un microbiom intestinal prosper conține o gamă diversă de tulpini diferite de bacterii, în care bacteriile bune le depășesc pe cele rele. Cercetările preliminare sugerează că proprietățile antibacteriene ale mierii ar putea avea potențialul de a încuraja creșterea bacteriilor intestinale benefice, reducând în același timp numărul bacteriilor cauzatoare de infecții.

Valori nutritive ale mierii

O lingură de miere (21 g) conține următorii nutrienți:

  • Calorii: 64
  • Carbohidrați: 17 g
  • Fibre dietetice: 0 g
  • Zahăr total: 17 g (prezent în mod natural)
  • Proteine: 0 g
  • Grăsimi totale: 0 g
  • Grăsimi saturate: 0 g
  • Colesterol: 0 g
  • Sodiu: 1 mg
  • Potasiu: 10,9 mg

După cum puteți vedea, mierea este în esență zahăr. Deși conține urme de potasiu, ea nu furnizează cantități semnificative de alte vitamine sau minerale. Dincolo de eticheta cu informații nutriționale, mierea conține alți compuși care promovează sănătatea, cum ar fi polifenolii.

Riscuri ale consumului de miere

Mierea este, în general, sigură pentru consum, dar există câteva riscuri potențiale pentru anumite persoane.

  • Botulismul la sugari

Academia Americană de Pediatrie recomandă ca mierea (și orice alimente procesate care conțin miere) să nu fie administrate sugarilor în primul an de viață din cauza riscului potențial de botulism la sugari. Mierea conține în mod natural particule de praf care pot purta spori ai bacteriei Clostridium botulinum, care poate provoca botulism. Deoarece sistemul imunitar al sugarilor sunt încă în curs de dezvoltare, aceștia prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi grav. Botulismul infantil este rar, dar această boală gravă poate ataca nervii copilului. Principalul semn al botulismului la sugari este slăbiciunea musculară, care se manifestă prin dificultăți de hrănire și respirație sau un plâns slab.

  • Alergii

Persoanele care sunt predispuse la alergii ar trebui să fie atente la consumul de miere, deoarece aceasta conține polen de albine care poate provoca o reacție alergică gravă. Deși există o teorie care spune că consumul de miere locală îi ajută să-și amelioreze alergiile sezoniere, nu există suficiente dovezi care să susțină mierea ca remediu împotriva alergiilor.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *