Facultatea de Inginerie Alimentară a Universității de Științele Vieții din Timișoara a înființat Laboratorul Consumatorului, un spațiu inovator dedicat dezvoltării produselor din carne hibrid. Inițiativa face parte din proiectul EIT Food RIS Consumer Engagement Labs 2024, finanțat din fonduri europene, condus de Universitatea din Varșovia. Pentru a transforma ideile generate în laborator în produse reale, proiectului i s-a alăturat compania The Family Butchers din județul Brașov.
Ce sunt produsele din carne hibrid?
Acestea combină carne și ingrediente vegetale, cum ar fi leguminoase (mazăre, năut, linte, lupin etc.), proteine vegetale, ciuperci sau semințe. Soia, fiind modificată genetic, nu este utilizată în acest proiect, cu intenția de a fi înlocuită.
„Produsele din carne hibrid conțin atât materii prime de origine animală, respectiv carne obișnuită, cât și materii prime vegetale. Vorbim despre leguminoase bogate în proteine, precum lupin, năut, linte și multe altele, ingrediente foarte valoroase din punct de vedere nutrițional. Acestea au un conținut ridicat de proteine și unul scăzut de grăsimi, benefic pentru sănătate. De asemenea, includ nutrienți pe care nu-i regăsim în carne, cum ar fi fibre dietetice și compuși bioactivi, antioxidanți naturali”, a explicat Ileana Cocan, profesor la Facultatea de Inginerie Alimentară și titular al disciplinei de Tehnologii în industria cărnii.
La Laboratorul Consumatorului au fost dezvoltate produse precum salam, pateu, crenvurșt și parizer.
„Din punct de vedere al E-urilor, ne dorim un produs cu etichetă curată, fără aditivi alimentari, sănătos și destinat celor interesați de o alimentație echilibrată. Pe piața românească există deja produse din carne hibrid, care includ soia. Acestea nu sunt ceea ce ne dorim, fiindcă soia este modificată genetic”, a adăugat Ileana Cocan.
Nu există motive de teamă
După testele finale, se estimează că produsele vor fi disponibile pe piață la începutul anului viitor.
„Mulți consumatori sunt reticenți când aud termenul <hibrid> asociat unui produs alimentar. Eu cred că aceștia nu știu despre ce este vorba, nu au citit despre asta. Nu există niciun motiv de teamă. Nu producem carne crescută artificial și, oricum, în Europa nu este acceptată producerea de carne sintetică. Consumatorul va ști exact ce cumpără, pentru că toate ingredientele și proporțiile vor fi clar menționate pe etichetă”, a clarificat Cocan.
Laboratorul Consumatorului nu se limitează doar la dezvoltarea de produse alimentare inovatoare, ci urmărește și educarea consumatorilor cu privire la beneficiile consumului de carne hibrid și la sustenabilitatea acestui tip de producție.
În 2023, Facultatea de Inginerie Alimentară a lansat un produs de panificație inovator, „Bagheta berarului”, realizat din subprodusul radicelelor de malț din industria berii, care este deja disponibil în magazine.