Care sunt cele cinci alimente care îngustează rapid arterele și duc la probleme cardiovasculare

grasime foto: pexels.com

Depunerile care îngustează arterele generând o serie de probleme cardiovasculare în lanț sunt mici depozite de colesterol care apoi se calcifică. Îngustarea vaselor de sânge duce la un nivel ridicat de inflamație în corp și la hipertensiune. Aceasta, la rândul ei, supune inima unor eforturi mai intense, care poate în timp genera un tablou cardiac problematic.

O primă măsură pentru a preveni îngustarea arterelor este o alimentație care prin care să evităm pe cât posibil formarea acestor plăci de ateroscleroză. În primul rând, prin evitarea alimentelor care cresc nivelul de colesterol din sânge.

Iată mai jos care sunt cele cinci alimente de evitat dacă nu vrem să suferim de toate problemele generate de colesterolul în exces, conform fitwirr.com.

Fripturile grase

E mai bună pe grătar, se știe, dar este plină de grăsimi saturate, care contribuie la procentele ridicate de colesterol rău LDL din sânge. Acestea reprezintă tot ce poate fi cel mai rău pentru inimă.

Experții recomandă limitarea acestui tip de grăsimi la mai puțin din 10% din totalul caloriilor zilnice. Adică, undeva în jur de 25 g de grăsimi saturate pe zi. O friptură medie din carne grasă depășește deja această limită, iar ele grăsimile saturate mai sunt prezente și în alte alimente consumate de-a lungul unei zile.

Soluția? Dacă doar carnea grasă e bună pe grătar, atunci grătarul trebuie să devină excepție, nu obicei săptămânal. Preferând carnea mai puțin grasă, gătită prin alte metode.

Smântâna

O altă sursă majoră de grăsimi saturate. Toate brânzeturile le conțin, dar smântâna  este campion. O lingură cu vârf, de circa 30 g, conține circa 7 g grăsimi saturate, adică o treime din totalul zilnic. Cu un pahar de 100 de grame suntem deja la limită sau chiar peste.

Pentru cine este obișnuit să o folosească la gătit, o bună soluție este aceea de a o înlocui cu lapte în combinație cu alte alimente care densifică, precum amidonul sau chiar cartofii întregi.

Cârnații

Deși sunt bogați în proteine, sunt și plini de grăsimi saturate, de unde indicația nu de a-i elimina total, dar de a-i consuma cu măsură și în cantități limitate. 100 g de cârnați pot conține până la 10 g de grăsimi, adică circa jumătate din totalul recomandat într-o zi.

Pot fi înlocuiți cu alte preparate cu mai puțină grăsimi sau carne slabă.

Dressingurile

Reducerea colesterolului rău din alimentație nu înseamnă însă doar eliminarea produselor din carne și a brânzeturilor și lactatelor care conțin multă grăsime. Există și unele alimente vegetale la fel de nocive din acest punct de vedere, și anume cele care au în compoziție ulei de palmier.

Printre cele care îl conțin în cantități mari, dressingurile industriale – sunt printre cele mai contraindicate produse. În locul lor, sunt foarte ușor de preparat dressinguri din iaurt cu ulei de măsline și lămâie, la care putem adăuga condimente și ierburi aromatice proaspete.

Untul

Ca și smântâna, untul este un aliment natural nu neapărat de evitat în totalitate, dar de consumat în mod limitat. Folosirea lui fără limite poate duce rapid la creșterea nivelului de colesterol rău. O lingură de unt conține circa 7 g de grăsimi saturate – cu alte cuvinte, deja mâncând pâine prăjită cu unt epuizăm mare parte din totalul recomandat al unei zile.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *