În schimb, cafeaua specialty este cultivată în cantități mici, provenind adesea din plantații sau regiuni specifice. Este crescută cu grijă și atenție, adesea fiind vorba de culturi biologice sau sustenabile. De asemenea, este prăjită la temperaturi mai joase pentru a-i păstra gustul unic și caracteristicile sale distinctive.
Cafeaua specialty este evaluată de un panel de degustători profesioniști, cunoscuți sub numele de cuppers, pe baza unor parametri specifici precum aroma, aciditatea, corpul, gustul și post-gustul. O cafea care obține un scor de peste 80 din 100 este considerată Specialty Coffee.
Cele cinci caracteristici ale unei specialty coffee
Potrivit sursei citate, cafeau de specialitate are câteva puncte în comun care caracterizează aceste tipologii de cafea, indiferent unde și cine a produs-o.
-Trasabilitatea: provine dintr-un lanț de aprovizionare controlat și sigur. Costul suplimentar față de o cafea obișnuită este justificat de următorul punct pe lista caracteristicilor, sustenabilitatea. Consumatorul trebuie să se asigure că produsele pe care le cumpără ca fiind specialty au un lanț de aprovizionare care permite identificarea originii ei cu precizie.
-Sustenabilitatea: ajută fermierii care o produc să iasă din logica pieței, bazându-se pe principiul calității – o calitate mai mare înseamnă o valoare economică mai mare.
-Preț Echitabil: este plătită mai bine, susținând lanțul de aprovizionare până la fermier, oferindu-le acestora condiții de lucru mai corecte, mai echitabile.
-Caractezul artizanal: sprijină și prăjitorul (de obicei un artizan) care, în laboratorul său, încearcă să mențină calitatea lanțului de aprovizionare la un nivel ridicat. Deși a fi artizan nu garantează neapărat un produs bun, lucratul exclusiv cu cafele specialty conferă treptat un set de cunoștințe ale modului de a prăji și respecta cafeaua.
-Calitatea: cumpărarea unei cafele specialty echivalează cu certitudinea că acel pachet de cafea este de calitate, dar înseamnă și arome și gusturi care nu se regăsesc într-o cafea comercială.