Care este diferența dintre o cafea comercială și o specialty coffee? Ce are în plus cafeaua de specialitate?

specialty coffee cafea comerciala diferente caracteristicile specialty coffee foto: freepik.com

Pentru cei mai puțini familiarizați cu universul cafelei ar putea fi o noutate ceea ce alții știu deja: cafeaua comercială, obișnuită, pe care o cumpărăm în mod obișnuit din rețelele comerciale, și specialty coffee sunt două categorii foarte diferite de cafea. Ca element de comparație, diferența e similară cu a celei dintre pâinea industrială și pâinea artizanală.

Iată o serie de explicații legat de cele două categorii, pentru a înțelege diferențele și motivația în ce privește prețul lor, foarte diferit, oferite de un producător de specialty coffe de la Verona, Italia.

Indiferent de calitatea sa, cafeaua comercială este, în general, produsă pe scară largă și vândută la prețuri mici unei game largi de consumatori. În schimb, cafeaua specialty este produsă în cantități mici și vândută la prețuri mai ridicate datorită calității sale superioare.

Cafeaua comercială este un amestec de mai multe tipuri de cafea

Cafeaua comercială este adesea cultivată în cantități mari și reprezintă amestecuri de mai multe varietăți de cafea, pentru a crea un gust uniform, gândit să satisfacă un target cât mai larg. Aceste cafele sunt adesea prăjite la temperaturi mai ridicate pentru a ascunde defectele și a oferi un gust mai puternic.

Cafeaua comercială are, în general, un preț mai mic decât cafeaua specialty inclusiv datorită faptului că acest tip de cafea tinde să sărăcească lanțul de aprovizionare și agricultorii care o cultivă, oferindu-le un profit de regulă foarte mic. Totodată, prețul mai ridicat al cafelei specialty se explică prin calitatea sa. Mai precis, prin tehnicile mai complexe de cultivare și de prăjire, precum și de sustenabilitatea lanțului de aprovizionare și respectul pentru munca agricultorilor.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


În general, cafeaua comercială este caracterizată printr-un gust puternic și intens, în timp ce cafeaua specialty este potrivită pentru cei care caută un gust mai delicat și distinctiv.

Specialty coffee: culturi mici, sustenabile, analizată de degustători profesioniști

În schimb, cafeaua specialty este cultivată în cantități mici, provenind adesea din plantații sau regiuni specifice. Este crescută cu grijă și atenție, adesea fiind vorba de culturi biologice sau sustenabile. De asemenea, este prăjită la temperaturi mai joase pentru a-i păstra gustul unic și caracteristicile sale distinctive.

Cafeaua specialty este evaluată de un panel de degustători profesioniști, cunoscuți sub numele de cuppers, pe baza unor parametri specifici precum aroma, aciditatea, corpul, gustul și post-gustul. O cafea care obține un scor de peste 80 din 100 este considerată Specialty Coffee.

Cele cinci caracteristici ale unei specialty coffee

Potrivit sursei citate, cafeau de specialitate are câteva puncte în comun care caracterizează aceste tipologii de cafea, indiferent unde și cine a produs-o.

-Trasabilitatea: provine dintr-un lanț de aprovizionare controlat și sigur. Costul suplimentar față de o cafea obișnuită este justificat de următorul punct pe lista caracteristicilor,  sustenabilitatea. Consumatorul trebuie să se asigure că produsele pe care le cumpără ca fiind specialty au un lanț de aprovizionare care permite identificarea originii ei cu precizie.

-Sustenabilitatea: ajută fermierii care o produc să iasă din logica pieței, bazându-se pe principiul calității – o calitate mai mare înseamnă o valoare economică mai mare.

-Preț Echitabil: este plătită mai bine, susținând lanțul de aprovizionare până la fermier, oferindu-le acestora condiții de lucru mai corecte, mai echitabile.

-Caractezul artizanal: sprijină și prăjitorul (de obicei un artizan) care, în laboratorul său, încearcă să mențină calitatea lanțului de aprovizionare la un nivel ridicat. Deși a fi artizan nu garantează neapărat un produs bun, lucratul exclusiv cu cafele specialty conferă treptat un set de cunoștințe ale modului de a  prăji și respecta cafeaua.

-Calitatea: cumpărarea unei cafele specialty echivalează cu certitudinea că acel pachet de cafea este de calitate, dar înseamnă și arome și gusturi care nu se regăsesc într-o cafea comercială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *