Care este cel mai sănătos îndulcitor? Alegerea nr. 1 a specialiștilor e neașteptată

indulcitor, fructe, zahar, suc de fructe Sursa foto: Pexels (colaj G4Food)

Îndulcitorii pentru băuturi și alimente sunt disponibili în mai multe varietăți, inclusiv zahăr alb, zahăr brun, miere, îndulcitori artificiali și înlocuitori de zahăr pe bază de plante. Cea mai sănătoasă alegere dintre aceste opțiuni este un subiect de interes.

Potrivit experților în nutriție, zahărul în forma sa cea mai simplă, glucoza, este necesar organismului, deoarece furnizează energie creierului, mușchilor și organelor. Zaharurile naturale găsite în alimente precum bananele, care conțin nutrienți suplimentari precum fibre și potasiu, sunt de preferat zaharurilor adăugate găsite în produse precum sucurile carbogazoase, transmite Today.com.

Îndulcitorii precum zahărul de masă, mierea, siropul de arțar și melasa furnizează energie sub formă de carbohidrați. În schimb, îndulcitorii nenutritivi, sau înlocuitorii zahărului, conțin puțini sau deloc carbohidrați sau energie.

Natalie Rizzo, dietetician autorizat, subliniază importanța limitării zaharurilor adăugate, care se găsesc de obicei în alimentele cu un conținut nutritiv scăzut, și a concentrării pe zaharurile naturale prezente în alimentele integrale.

În mod similar, Joanne Slavin, profesor de știința alimentelor și nutriție, remarcă faptul că, deși zaharurile nu sunt rele în mod inerent, îngrijorarea constă în excesul de calorii pe care le adaugă la dietă, contribuind la obezitate.

Citește și Un cercetător italian a început să mănânce ca un american și și-a văzut glicemia și colesterolul crescând vertiginos / O dietă simplă l-a ajutat să inverseze efectele negative

Pentru o alternativă mai sănătoasă la zaharurile adăugate, specialiștii recomandă utilizarea fructelor sau a sucului de fructe 100% pentru îndulcirea alimentelor sau băuturilor. Adăugarea de fructe proaspete la iaurt sau fulgi de ovăz sau de suc natural de fructe la apa minerală oferă dulceață împreună cu nutrienți benefici.

Fructele integrale, cel mai bun îndulcitor. (Sursa foto: Pexels)

În ceea ce privește îndulcitorii pentru cafea sau ceai, preferințele personale joacă un rol important, deoarece diferențele de sănătate între opțiuni precum zahărul alb și alți îndulcitori sunt minime, potrivit specialiștilor citați. O linguriță de zahăr alb are aproximativ 16 calorii, iar American Heart Association sugerează limitarea consumului de zahăr adăugat la șase lingurițe pe zi pentru femei și la nouă pentru bărbați. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor consumă de două până la trei ori mai mult.

Mierea și siropul de arțar pot conține oligoelemente și compuși vegetali, ceea ce le face marginal mai sănătoase decât zahărul rafinat, dar nu sunt surse semnificative de nutrienți în porția recomandată de aproximativ o lingură. Îndulcitorii artificiali, sintetizați chimic și fără calorii, nu au impact asupra nivelului de zahăr din sânge și intră în categoria îndulcitorilor nenutritivi.

În concluzie, în timp ce zaharurile naturale din alimentele integrale sunt încurajate, alegerea îndulcitorului pentru băuturi precum cafeaua și ceaiul se reduce adesea la preferințe personale, deoarece diferențele sunt relativ minore.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Stiinta nutritiei este momentan intr-o profunda schimbare fata de indicatiile ,,pretioase” din ultimii 10-20 ani( cereale, fructe,glucide, piramida alimentara …) care deja au umplut lumea de diabet de tip 2 si boli cardiovasculare si evident sunt gresite.. asa ca furnizarea online de ,,pareri ” ale unor asa-zisi nutritionisti nu este corect a fi publicata ..mai ales ca are in continut multe erori grave care induc in eroare publicul larg (de ex. sucurile de fructe ce se pare ca a fi una din cauzele pricipale ale rezistentei la insulina din cauza fructozei).

  2. Am mare nevoie de informație…mă ajută să mă scimb,să îțeleg și săam grijă de mine si de cei dragi mie….
    Mulțumesc!

  3. Mă surprinde că sucul de fructe este recomandat – n-are legătură cu recomandări AHA sau ADA.
    Iar artificiali au fost legati ( cu medicina bazată pe dovezi, că cică asta trebe sa ne călăuzească ) doar de asc, dementa, AVC, IMA și ceva cancere.
    Așa că sa desființăm rapid culturile de sfecla de Rominica, blamam mierea ( alergii, contaminare bacteriana, etc ) și sa importam din greu sintetici că așa zic specialiștii. Și uite așa mâncăm mizerii propovăduite de noua știință că mâncarea sănătoasă a devenit subit” dezechilibrata”

  4. Cel mai sanatos indulcitor este glycina, care de fapt nu este un carbohidrat ci un aminoacid. De ce nu spune, nici macar nu pomeneste de ea, nici din greseala vreun nutritionist, habar nu am.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *