Auzim mereu despre pseudocereale și nu e foarte clar care e diferența dintre ele și mai ales de unde necesitatea acestei clasificări. Cerealele sunt semințele unor plante care aparțin gramineelor și sunt semințe monocotiledonate. Adică grâul și alte câteva din aceași familie. În timp ce pseudocerealele sunt semințele unor plante care nu aparțin familiei gramineelor, sunt dicotiledonate, dar sunt consumate într-o manieră similară cu cerealele.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Principala diferență constă în clasificarea lor botanică și în faptul că pseudocerealele sunt, în general, lipsite de gluten, pe când multe cereale conțin gluten. Nu propriu zis gluten, ci niște proteine – gliadina și glutanina – care în amestec cu apa dau naștere glutenului, care are o structură ce poate fi asemănată cu o pânză de păianjen mai deasă. Sau, dacă vrem, mai multe suprapuse.
Prezența glutenului este un criteriu relativ de departajare
Dintre cereale, cele mai întâlnite sunt grâul – dur sau moale/ Triticum estivum sau Triticum durum, porumbul, orezul, ovăzul, secara, spelta, meiul, sorgul și alte câteva mai puțin cunoscute. În timp ce sunt considerate pseudocereale hrișca, quinoa, amarantul, semințele de chia, pentru a le enumera pe cele mai cunoscute și mai populare. Niciuna dintre ele nu conține, așadar gluten.
Însă nici dintre cereale nu conțin toate gluten, de exemplu meiul, sorgul, porumbul sau orezul, de unde și dificultatea în a le clasifica și mai ales a înțelege apartenența fiecăruia dintre ele la una dintre cele două grupe. Diferența este dată în primul rând de originea lor botanică, în timp ce prezența glutenului este un criteriu relativ. Însă un lucru e cert: dacă cerealele nu conțin toate gluten, pseudocerealele sunt cu siguranță lipsite de gluten.
Dacă nu vrem să ne încărcăm prea tare memoria, ar putea fi mai util să le împărțim în cereale și pseudocereale cu sau fără gluten. Însă dincolo de clasificări, pseudocerelele sunt alimente foarte recomandate în ultimii ani de specialiști, datorită valorii lor nutriționale, dată în primul rând de prezența proteinelor în cantități importante.
Apoi, și de prezența multor micronutrienți și fibre dar, foarte important, de prezența grăsimilor nesaturate. În plus, au un conținut ridicat de lizină – un aminoacid esențial pentru absorbția calciului în tractul digestiv, pe care corpul uman nu-l poate sintetiza. Din toate aceste motive sunt considerate adevărate superalimente. Iar acest fapt constituie a treia mare diferență față de cereale: pseudocerealele au o valoare nutritivă mai mare.
Iată mai jos prin ce se caracterizează în linii mari fiecare dintre aceste pseudocereale, potrivit publicației cookist.it.