Ați observat probabil cum fluctuează kilogramele voastre de la o zi la alta, cum parcă fără nici un motiv cântarul arată cifre în sus sau în jos. Cauzele pot fi multiple, am mai vorbit noi despre asta. De la retenție de apă sau dimpotrivă diureticele din viața de zi cu zi, la digestia mai rapidă sau lentă pe care o avem etc. Dar sunt și cazuri în care deși nu faci mare lucru, cifra crește.
Și pentru că așa cu pixul pe hârtie nu găsești „vinovatul” este bine să te oprești un pic și să te gândești la tine. La tine, așa gol fără haine pe tine, precum te și cântărești. Dar la golul ăla de pe interior nu la cel vizibil de toți. La cum te simți tu în viața ta acum. La câte ai pe cap. La cât duci, ai dus în ultimii ani. Oare chiar e vremea acum să te mai pedepsești cu o nouă dietă, un nou cântar sau nutriționist?.
Înainte să începi un proces de slăbit, întreabă-te sincer: „Pot fi blând(ă) cu mine?”.
Pentru că slăbitul adevărat – cel sănătos, durabil și cu sens – nu începe în farfurie, ci în inimă. Nu pornește din ură față de corp, ci din acceptare și dorința reală de bine.
De multe ori, în spatele kilogramelor se ascund povești:
-
o relație toxică
-
un eșec nedigerat
-
o copilărie în care mâncarea a fost alinare sau recompensă
-
perfecționismul dus la epuizare pe care îl cărăm cu noi din copilărie până la viața adultă când ne epuizăm complet
Iar dacă nu le conștientizăm, tragem după noi un bagaj emoțional care se reflectă nu doar în cum mâncăm, ci și în cum ne simțim și în ce „ține” corpul nostru, ce atârnă pe cântar.
Când trăim în stres cronic, corpul nostru eliberează constant cortizol – hormonul care ne ajută să „fugim de pericol”. Ați observat oare cum crește cifra de pe cântar după o noapte de nesomn, într-o perioadă când suntem stresați de bani, de boala copilului, de starea de sănătate a părinților noștri? Niciuna dintre aceste stări nu are de-a face cu caloriile.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Ați observat la fel când sunteți în concediu că vă întoarceți câteodată cu mai puține kilograme decât când ați plecat?. Când suntem liniștiți suntem conectați la corpul nostru și la reacțiile lui fiziologice nu la stres și agitație. De asta ne putem opri la cantități rezonabile de mâncare și chiar să slăbim deși nu ne propunem asta neapărat.
Dar când pericolul e mereu acolo (griji, nemulțumiri, anxietate), cortizolul face mai mult rău decât bine:
-
stimulează pofta de dulce și grăsimi
-
încetinește metabolismul
-
favorizează acumularea de grăsime (mai ales abdominală). Observați la voi unde puneți grăsime când mâncați pe stres ridicat
-
perturbă somnul și digestia
-
menține corpul într-o stare de alertă, nu de vindecare
Înainte de a lua decizii drastice privind dieta ta stai puțin cu tine și ascultă-te. De ce ai nevoie cu adevărat. Poți duce și stresul slăbitului acum sau mai poate aștepta până rezolvi alte lucruri care îți aduc un stres mult mai mare decât cel al kilogramelor în plus. Umerii noștri sunt doar doi și câteodată ei duc greutăți ce le depășesc capacitatea.
