FOTO – Canada a sărbătorit Ziua Recunoștinței/ Cum arată o masă tradițională de Thanksgiving, o sărbătoare a recunoștinței și a belșugului toamnei

aranjatul mesei de Ziua Recunosctintei Sursa foto: G4Food

În fiecare an, în a doua zi de luni din octombrie, canadienii celebrează Thanksgiving Day, o sărbătoare a recunoștinței, a recoltelor bogate și a timpului petrecut în familie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Deși are rădăcini comune cu Ziua Recunoștinței din Statele Unite, varianta canadiană are propria identitate, istorie și tradiții culinare distincte.

Ziua Recunoștinței Naționale, stabilită prin lege și păstrată cu sfințenie

De-a lungul timpului, sărbătoarea a evoluat și a fost influențată de coloniștii europeni, în special de englezi și francezi, care organizau mese festive pentru a mulțumi pentru recoltele bogate. În 1879, guvernul canadian a declarat oficial a doua zi de luni din octombrie drept Ziua Recunoștinței naționale.

Pentru canadieni, Thanksgiving înseamnă recunoștință față de natură, față de familie, de comunitate și de țara care i-a adoptat. Este o ocazie de a mulțumi pentru roadele pământului, pentru sănătate și pentru legăturile umane care dau sens vieții. Spre deosebire de versiunea americană, care precede sezonul cumpărăturilor de Crăciun, Thanksgiving-ul canadian este mai liniștit și are un ton autentic rural și agrar, fiind strâns legat de sfârșitul sezonului de recoltare.

Mulți canadieni aleg să-și petreacă weekendul de Thanksgiving la țară, în natură, sau în vizită la rude. În unele provincii, sunt organizate festivaluri ale recoltelor, parade și târguri agricole.

Aranjatul mesei, un ritual în sine

Așa cum era de așteptat, centrul sărbătorii este masa festivă. În jurul ei se adună familia și prietenii, iar preparatele sunt inspirate de ingredientele toamnei: dovleac, merișoare, cartofi, porumb, mere și, bineînțeles, curcan.

Fiind centrul sărbătorii, masa este aranjată cu mare atenție, pentru fiecare detaliu în parte. Masa prietenei mele a fost în culorile toamnei, decorate cu dovleci și coceni de porumb!

Cele mai populare feluri de mâncare

curcanul traditional

  • Curcanul fript: el este vedeta mesei, gătit lent, umplut adesea cu un sos gros, făcut din cubulețe de pâine, ierburi aromatice, ceapă, țelină și condimente. La friptura de curcan, sosul de merișoare (cranberry sauce) este nelipsit. Acesta se face separate, asemeni unei dulcețe, numai că se fierbe mult mai puțin.
  • Supa cremă de dovleac, sau de ciuperci
  • Piureul de cartofi: cremos, servit cu sos (gravy) preparat din sucul lăsat de curcan.
  • Porumbul copt sau fiert, văzut ca un simbol al recoltei și al abundenței.
  • Plăcinta de dovleac (pumpkin pie), desertul clasic de Thanksgiving, aromat cu scorțișoară, nucșoară și cuișoare.
  • Plăcinta de mere (apple pie) sau plăcinta cu pecan, ca alternativă tradițională, în unele regiuni.
  • Legume de toamnă coapte: morcovi, dovleac, napi, cartofi dulci sau păstârnac, adesea glazurate cu miere sau sirop de arțar, simbolul dulce al Canadei.

Însă, la toate aceste bucate, se fac sosuri speciale, care le definitivează și completează gustul final.

Sosurile speciale fac deliciul bucatelor

De pildă, celebrul cranberry sauce este nelipsit de la friptura de curcan. Deși am fost puțin suspicioasă față de combinația de friptură cu sosul îndulcit cu sirop de arțar, a trebuit să recunosc că are un gust deosebit, mai ales că merișoarele sunt puțin acrișoare.

Apoi, piureul se servește cu sos gravy, un sos făcut din organele curcanului. Este un sos gustos, dar care, alături de celelate sosuri care trebuiau gătite, crește numărul de preparate pe care o gospodină trebuie să le realizeze.

Un alt  sos, care a necesitat si el oarece timp de gătit este sosul pentru porumb. Deși porumbul fiert se poate mânca și simplu, gazda mea a făcut un sos special, de unt cu tarhon și sare: practic, un unt aromatizat, cu care se unge porumbul când e gata.

Cum plăcinta de dovleac nu este una dintre preferatele prietenilor mei, gazda a ales să facă un cheesecake cu dovleac, ceea ce a fost o adevărată nebunie, o prăjitură care a avut un succes așa de mare, încât n-am apucat s-o mai pozez!

Garniturile pentru friptură se fac din toate legumele de sezon. Prietena mea a preferat, pe lângă piureul traditional din cartofi, să mai facă o garnitură de morcovi, cu celebrul sos de unt cu ierburi aromate și broccoli în sos de unt și tăvălit în migdale tocate.

Garnitură de broccoli cu unt și migdale. Foto: g4food.ro

Una peste alta, toate aceste feluri de mâncare nu se pot face într-o singură zi, ci necesită o foarte bună organizare strategică. Dar bucuria de a fi alături de familie și prieteni în jurul acestei mese tradiționale este mai presus de orice.

garnitura de morcovi
Garnitura de morcovi cu sos de unt cu ierburi aromatice. Foto: g4food.ro

Iar canadienii știu să ducă mai departe acest obicei al recunoștinței, pentru pământul care-i hrănește, pentru munca celor care îl cultivă și pentru oamenii care îi înconjoară.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *