Sănătatea publică şi siguranţa alimentară sunt priorități strategice ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi nu există loc pentru compromisuri atunci când vorbim despre respectarea legislaţiei şi a standardelor de igienă pe teritoriul României, afirmă preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
“Mesajul nostru este ferm: sănătatea publică şi siguranţa alimentară reprezintă priorităţi strategice pentru ANSVSA. Prin campania naţională de control lansată pe 13 iunie şi prin Comandamentul Estival deschis la Constanţa pe 16 iunie, transmitem un semnal clar – nu există loc pentru compromisuri în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei şi a standardelor de igienă. Operatorii care respectă regulile vor găsi în noi un partener de încredere, însă cei care încalcă legea vor fi sancţionaţi ferm, inclusiv prin măsuri precum suspendarea activităţii”, a declarat şeful ANSVSA.
În opinia sa, campania naţională de control “Zero toleranţă” pentru neregulile alimentare, lansată săptămâna trecută, are un caracter proactiv şi vizează controale riguroase, demarate în Bucureşti prin verificări în hipermarketuri şi supermarketuri şi extinse la nivel naţional.
90 de operatori economici, verificați
Numai în primele zile de la lansarea campaniei au fost verificaţi peste 90 de operatori economici (hipermarketuri, supermarketuri, restaurante, pescării, măcelării, fast food-uri), fiind aplicate 156 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 2,389 milioane de lei.
De asemenea, au fost emise 14 Ordonanţe de Suspendare a Activităţii (pentru trei supermarketuri, 10 hipermarketuri şi un depozit frigorific) şi trei Ordonanţe de Interzicere a Activităţii (pentru un hipermarket şi două supermarketuri).
Nu în ultimul rând, au fost confiscate 5.541 kilograme de produse alimentare (peşte, carne, lactate, prăjituri) şi 42,5 kilograme de produse de origine nonanimală – etichetate fals, pentru care a fost iniţiată alerta de fraudă alimentară prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), direcţionate către neutralizare.
75 de teste de sanitație
În plus, au fost prelevate 75 de teste de sanitaţie pentru evaluarea igienizării suprafeţelor de lucru şi recoltate 32 de probe de produse alimentare pentru determinarea de specie, în vederea prevenirii fraudelor alimentare.
“Acţiunile continuă în toate tipurile de unităţi alimentare – magazine, depozite, unităţi de procesare – acolo unde sunt evaluate aspecte esenţiale precum igiena, trasabilitatea produselor, condiţiile de transport, aplicarea corectă a sistemului HACCP şi respectarea cerinţelor legale de funcţionare. În paralel, se prelevează probe pentru identificarea eventualelor fraude alimentare sau înlocuiri neconforme de produse. Întreaga campanie este coordonată direct de un colectiv operativ format din directori executivi ai DSVSA din mai multe judeţe şi inspectori de specialitate”, a adăugat preşedintele ANSVSA.
În ceea ce priveşte Comandamentul Estival, care a demarat la începutul acestei săptămâni, şeful ANSVSA a subliniat că, pe lângă desfăşurarea controalelor efective, un accent important va fi pus pe colaborarea cu mediul de afaceri.
“Este foarte important ca autorităţile să nu fie percepute doar ca entităţi de control. Comandamentul Estival are o componentă esenţială de prevenţie şi consiliere. Ne dorim o colaborare activă şi constantă cu operatorii economici, mai ales în sezonul estival, atunci când volumul de activitate în industria alimentară creşte semnificativ. Organizăm sesiuni de instruire, întâlniri directe şi menţinem un dialog deschis pentru a sprijini conformarea voluntară şi anticiparea riscurilor”, a adăugat Alexandru Bociu.
Sancțiuni de până la 50.000 de lei
Potrivit sursei citate, în cazul identificării unor nereguli grave în timpul controalelor, operatorii economici pot fi sancţionaţi cu amenzi de până la 50.000 de lei, iar, în funcţie de gravitate, pot fi dispuse sancţiuni complementare, precum suspendarea sau de interzicerea activităţii, dar şi reţinerea oficială a produselor care pot reprezenta un risc pentru consumatori.
“Ne dorim un mediu economic corect şi sigur, acolo unde respectarea regulilor devine o normalitate, nu o excepţie. De asemenea, ne dorim reducerea semnificativă a riscurilor alimentare, creşterea nivelului de conformare voluntară a operatorilor economici şi, nu în ultimul rând, consolidarea încrederii consumatorilor în siguranţa alimentelor din România. Este un efort comun, care cere profesionalism, responsabilitate şi dialog permanent”, a mai spus preşedintele ANSVSA. –