Campania „Fii activ, mănâncă sănătos!” – derulată la nivel naţional în septembrie-octombrie de către Institutul Național de Sănătate Publică

campania-fii-activ-mananca-sanatos-derulata-la-nivel-national-in-septembrie-octombrie-de-catre-institutul-national-de-sanatate-publica Sursa foto: Pexels

Institutul Naţional de Sănătate Publică desfăşoară, în perioada septembrie-octombrie, la nivel naţional, campania de informare, educare şi comunicare având ca temă promovarea alimentaţiei sănătoase şi a activităţii fizice „Fii activ, mănâncă sănătos!”, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Campania are ca obiective creşterea nivelului de informare a copiilor, adolescenţilor şi familiilor acestora privind efectele benefice ale alimentaţiei sănătoase şi ale activităţii fizice asupra sănătaţii, promovarea activităţii fizice la locul de muncă pentru angajaţii cu activitate de birou şi promovarea activităţii fizice în rândul vârstnicilor.

„Debutul acestora încă din copilărie contribuie la adoptarea unor obiceiuri sănătoase pe termen lung şi la prevenirea comportamentelor cu risc pentru sănătate. Alimentaţia nesănătoasă şi lipsa activităţii fizice sunt factori de risc importanţi pentru apariţia mai multor boli cronice, inclusiv a obezităţii, atât la adulţi, cât şi la copii”, afirmă INSP.

Conform sursei citate, campania face apel la şcoli, familii, lucrători din domeniul sănătăţii, lideri comunitari şi administraţii locale să participe activ la răspândirea mesajului şi la crearea unor medii de susţinere care promovează rezultate mai bune în materie de sănătate.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) educaţia pentru sănătate în şcoli este o investiţie strategică, care trebuie începută devreme, pentru a construi o „fundaţie solidă” pentru o viaţă sănătoasă.

De aceea, recomandările OMS pentru copii şi adolescenţi sunt:

  • consumul zilnic al legumelor şi fructelor, cel puţin 400 g sau cinci porţii;
  • reducerea cantităţii totale de grăsimi la mai puţin de 30% din aportul total de energie;
  • activitatea fizică moderată-viguroasă trebuie practicată cel puţin 60 de minute zilnic.

Caloriile obținute din zahăr – sub 10% din total

Potrivit specialiştilor, atât la adulţi, cât şi la copii, aportul de zahăr adăugat ar trebui redus la mai puţin de 10% din aportul total de energie. Specialiştii atenţionează că excesul de calorii din alimente şi băuturi bogate în zaharuri libere contribuie la creşterea nesănătoasă în greutate, care poate duce la supraponderalitate, obezitate, hipertensiune arterială şi creşterea grăsimilor în sânge.

Colectarea şi analiza datelor din cadrul Iniţiativei Europene de Supraveghere a Obezităţii în Copilărie (COSI) a OMS, efectuată în perioada 2022-2024, arată că supraponderalitatea şi obezitatea în copilărie rămân o provocare majoră pentru sănătatea publică în Regiunea Europeană a OMS. Astfel, la nivel european, aproape unul din trei copii de vârstă şcolară este supraponderal, iar unul din opt suferă de obezitate.

În România, media prevalenţei supraponderalităţii la băieţi şi fete în rândul copiilor din ciclul primar (cu vârsta cuprinsă între 7-9 ani) este 28%, iar a obezităţii 12%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *