Cafeaua și ceaiul, aliați împotriva cancerului? Noi studii sugerează un posibil efect protector / Inclusiv consumul de cafea decofeinizată a fost asociat cu un risc redus de cancer oral

Ce se întâmplă dacă bei cafea în timpul ciclului menstrual Foto: Dreamstime

De ani de zile, cercetătorii medicali încearcă să înțeleagă legătura dintre consumul de cafea și ceai și riscul apariției diferitelor tipuri de cancer.

Pentru cafea, cercetările au oferit rezultate slabe sau inconsecvente în ceea ce privește cancerul la sân, ovarian și alte tipuri de cancer. Totuși, există dovezi tot mai numeroase că un consum regulat de cafea poate reduce riscul de cancer hepatic, endometrial și colorectal. La sfârșitul anului trecut, o analiză a mai multor studii a indicat că un consum ridicat de cafea sau ceai este asociat cu un risc mai scăzut pentru multiple tipuri de cancer la nivelul capului și gâtului, conform publicației medicale Medscape.

„Este important să continuăm studiul asupra consumului de cafea și ceai, deoarece tot mai mulți oameni încep să le consume de la o vârstă mai fragedă”, a declarat Caroline Um, doctor în cadrul American Cancer Society. Aceasta a publicat în 2020 un studiu care arăta o reducere a riscului de cancer colorectal asociată cu consumul de cafea.

Cafeaua și ceaiul, efecte diferite asupra diferitelor tipuri de cancer

Un studiu amplu realizat de Yuan-Chin Amy Lee, epidemiolog la Huntsman Cancer Institute, a analizat date din 14 studii, incluzând peste 9.500 de cazuri de cancer la nivelul capului și gâtului și aproape 16.000 de subiecți sănătoși. Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumă cel puțin patru cești de cafea cu cofeină pe zi au un risc semnificativ mai scăzut de cancer orofaringian, hipofaringian și al cavității bucale, comparativ cu cei care nu beau cafea.

Interesant este faptul că inclusiv consumul de cafea decofeinizată a fost asociat cu un risc redus de cancer oral. Acest lucru sugerează că nu cofeina este responsabilă pentru efectul protector, ci alte substanțe bioactive din cafea și ceai. „Pe baza observațiilor noastre, considerăm că polifenolii, compuși bioactivi regăsiți în toate tipurile de cafea și ceai, pot avea un rol protector”, a explicat Lee.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Cu toate acestea, studiul a relevat și un rezultat surprinzător: consumul regulat de ceai a fost asociat cu un risc mai mare de cancer laringian. Cercetătorii suspectează că acest efect ar putea fi legat de teofilină, un compus din ceaiul negru care poate reduce presiunea sfincterului esofagian, favorizând refluxul acid, un factor de risc pentru acest tip de cancer. „Avem nevoie de mai multe date pentru a confirma această ipoteză”, a adăugat Lee.

Un puzzle complex: metabolizarea și interacțiunea cu microbiomul

Caroline Um a subliniat că efectele consumului de cafea și ceai asupra cancerului ar putea fi influențate de interacțiunea acestora cu microbiomul intestinal, factor care nu este încă pe deplin înțeles. „Nu știm suficient despre tipurile de bacterii care trăiesc în colonul nostru și despre felul în care acestea ar putea influența metabolizarea cafelei și a ceaiului”, a spus aceasta.

Mai mult, obiceiurile alimentare se schimbă constant, iar acest aspect este o provocare pentru cercetători. „Cafeaua și ceaiul sunt consumate în moduri foarte diferite de la o cultură la alta. Modul de preparare, adaosurile de zahăr, lapte sau alte ingrediente pot influența impactul acestor băuturi asupra sănătății”, a explicat Lee.

Chiar dacă rezultatele studiilor sunt promițătoare, experții sunt de părere că este prea devreme pentru a face recomandări clare privind consumul de cafea și ceai în prevenția cancerului. „Va fi nevoie de mai multe studii moleculare, epidemiologice și, poate, chiar de studii clinice randomizate pentru a obține un răspuns clar”, a conchis Um.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *