Cafeaua decofeinizată nu este complet fără cofeină / Într-o ceașcă se mai găsește o cantitate mică de aproximativ 2-5 miligrame de cofeină

Cafeaua decofeinizată mai are cofeină Sursa foto: Pexels

Cafeaua decofeinizată este un tip de cafea care a suferit un proces prin care s-a îndepărtat majoritatea cofeinei, dar nu întreaga cantitate. De fapt, nu este posibil să îndepărtezi complet cofeina din boabele de cafea, astfel că o mică cantitate de cofeină rămâne întotdeauna prezentă în cafeaua decafeinizată.

În general, o ceașcă de cafea decafeinizată conține între 2 și 5 miligrame de cofeină, comparativ cu 70-140 miligrame de cofeină într-o ceașcă obișnuită de cafea. Cantitatea de cofeină poate varia în funcție de mai mulți factori, precum tipul de boabe de cafea utilizate, metoda de preparare și mărimea porției.

Cum se produce cafeaua decafeinizată?

Există mai multe metode de decafeinizare a boabelor de cafea:

  1. Metoda cu apă (Swiss Water Process) – Aceasta este o metodă ecologică, bazată pe apă, care utilizează apă fierbinte pentru a dizolva cofeina din boabe. Apoi, apa este filtrată printr-un filtru de carbon pentru a îndepărta cofeina.
  2. Metoda cu solvenți chimici – Acesta presupune utilizarea unui solvent chimic (de obicei, dioxid de carbon sau clorura de metilen) pentru a extrage cofeina din boabe. Această metodă este rapidă, dar se face cu multă precauție pentru a elimina orice urme ale substanțelor chimice.
  3. Metoda cu CO2 (dioxid de carbon) – În această metodă, boabele de cafea sunt tratate cu dioxid de carbon sub presiune înaltă, care extrage cofeina din boabe. Este o metodă mai costisitoare, dar care nu lasă reziduuri chimice.

De ce mai conține cafeaua decofeinizată cofeină?

Deși procesul de decafeinizare elimină majoritatea cofeinei, aceasta nu poate fi îndepărtată complet din boabe din cauza structurii chimice ale cofeinei și a modului în care este integrată în boabele de cafea. Astfel, chiar și cafeaua decafeinizată va conține o cantitate mică de cofeină.

Această cantitate redusă de cofeină poate fi potrivită pentru persoanele care doresc să evite cofeina, dar care nu pot tolera complet lipsa ei din alimentație. De asemenea, dacă cineva are o sensibilitate deosebită la cofeină, chiar și cafeaua decafeinizată ar trebui consumată cu moderație.

Pentru majoritatea persoanelor, consumul de cafea decofeinizată rămâne o opțiune excelentă, mai ales pentru cei care doresc să evite sau să reducă efectele cofeinei (precum insomnii, nervozitate, etc.), dar care încă vor să se bucure de gustul cafelei.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *