Cafeaua arsă sau prăjită este o băutură unică în această regiune din Spania, delimitată cumva între Alicante și Tarragona, în Nord-Estul Peninsulei Iberice. Combină efectul stimulant al cafelei cu aroma unui distilat. Maje Martínez, directoarea un târg gastronomic din Comunitatea Valenciană, relatează care sunt ingredientele de bază ale acestui cocktail: cafea, rom, scorțișoară, zahăr și lămâie. Dar secretul constă în procesul de preparare: „Una dintre caracteristicile sale esențiale este temperatura”, explică Martínez pentru El Pais.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Procesul începe cu baza: zahăr, coajă de lămâie, boabe de cafea și, uneori, scorțișoară. Peste acestea se adaugă romul, care se încălzește împreună cu celelalte ingrediente, de obicei cu ajutorul aburului de la mașinile profesionale de cafea. Acest proces ajută la eliberarea aromelor și la infuzarea amestecului.
Urmează momentul care dă numele băuturii: flambarea/arderea romului până la evaporarea alcoolului, apoi turnarea atentă a cafelei pentru a nu amesteca straturile și, în final, formarea unei spume ușoare. Această separare perfectă creează cele trei culori esențiale ale cremaet-ului: chihlimbar, negru și bej.

Băutura gata preparată și îmbuteliată din care se prepară combinația de cafea „arsă”
La un târg de produse de proximitate de lângă Tarragona (Catalonia) am întâlnit-o pe Rebeca, o producătoare de quemadito, băutură ușor alcolizată și care include toate ingredientele care trebuie puse într-un cremaet, astfel încât poate fi pusă direct în cafea.
„Vreau să vă prezint un produs foarte special și foarte tipic zonei, numit quemadito,” ne povestește Rebeca. „Este o bază artizanală pe care o preparăm pentru băutura ce se obișnuiește mult (să fie servită) aici: carajillo quemado, café cremat sau cremaet, în funcție de zonă. Tradițional, îl pregătim amestecând coniac – pardon, poate fi și coniac, și rom – apoi adăugăm scorțișoară, lămâie și zahăr. Se încălzește, se flambéază ca să se evapore tot alcoolul, iar la final se toarnă deasupra o cafea simplă. Acesta ar fi un cremaet / café cremat / carajillo quemado. Noi am făcut totul, în afară de cafea, și l‑am îmbuteliat. E complet artizanal. Nu știu dacă puteți observa, dar fiecare sticlă are înăuntru un baton de scorțișoară la macerat.
În combinație cu o granita de lămâie – un desert răcoritor
„Pentru că îl producem din 1999, am testat multe combinații și am descoperit că, pe lângă varianta clasică cu cafea, e delicios și cu granita de lămâie, de pildă. Îl pregătim cu lămâie și iese ceva ca un mojito, spectaculos. Merge la deserturi, la înghețată, la gătit… la o mulțime de lucruri. Avantajul e tăria scăzută: doar 16 °, ca o cremă de orujo (un fel de lichior de plante – n.r.), astfel încât îl putem consuma fără a exagera cu alcoolul, dar cu un gust foarte bogat. În horeca e o adevărată bombă. În principal se combină cu cafea – acesta e scopul inițial, tradiția pe care o avem aici, în zona carajillo‑ului quemado și a cafelei cremat, din Valencia și Catalonia. Mai ales pe tot litoralul mediteraneean, de la Tarragona în jos și cam până la Alicante. În unele locuri tradiția e mai puternică, în altele mai puțin, dar este foarte de‑aici.
– Și la vânzare, unde îl găsim? În restaurante sau și pentru public?
– Rebeca: În toată Comunitatea Valenciană îl găsiți deja chiar și în supermarketuri. Avem distribuție pentru horeca (restaurante), dar vindem și retail – este în multe magazine, iar în curând va fi și în Carrefour‑uri, probabil într‑o lună. În Catalonia pătrundem treptat, pas cu pas. De fapt, unul dintre obiectivele acestui târg a fost să găsim un distribuitor și cred că plecăm cu el găsit.