Firește că în vâltoarea dimineților grăbite cafeau e mereu cafea și cam atât, dar când avem șansa unui moment de relax putem încerca și câte o cafea altfel. O variantă inovativă este cafeaua cu aromă de caramel sărat, și ea vine pe trendul ultimilor ani, în care caramelul sărat a câștigat, ireversibil, un loc printre gusturile patiseriei moderne.
E foarte simplu de preparat, cu condiția să ne amintim să cumpărăm o sticlă de sirop de caramel sărat când facem cumpărăturile. Îl putem folosi și la torturi sau alte prăjituri. Și nu este un produs cu cine știe ce adaosuri chimice, este pur și simplu sirop preparat din zahăr ars și adiționat cu sare.
Ingrediente pentru 4 porții de cafea cu sirop de caramel sărat
250 ml cafea tare, espresso sau altfel dar cu gust intens
200 ml smântână dulce pentru frișcă
50 sirop de caramel sărat
circa 20 g zahăr, funcție de preferințe
cacao amară deasupra
*vara, poate fi preparată adăugând și cuburi de gheață
Procedeu
Într-un bol adăugăm frișca și zahărul și le batem cu mixerul, ca pentru tort. Este important să ajungem să nu mai simțim granulele de zahăr.
Continuând cu mixerul, adăugăm și siropul de caramel.
Va rezulta o compoziție care a încorporat aer, dar nu foarte mult, pentru că adăugarea siropului îi reduce cantitatea pe care o încorporase inițial. Ceea ce este în regulă, pentru că nu trebuie să o adăugăm la un tort și să rămână în picioare.
Se distribuie această compoziție în 4 pahare de sticlă.
Peste ea, adăugăm cafeau preparată separat, împărțită în mod egal în 4.
Se completează cu cacao amară deasupra, ca la cappuccino. Un accent diferit, pentru a rupe monotonia.
Vara, în fiecare pahar de cafea cu sirop de caramel sărat putem distribui și 2-3 cuburi de gheață. În timp ce iarna o putem servi imediat ce e gata – este fix la temperatura ideală, nici rece dar nici foarte fierbinte.