O cafea specială de savurat duminica, ceva mai lung de preparat – o cafea de brunch sau o cafea de după amiază. Aroma de cafea și castane este o combinație de top în lumea patiseriei, iar de acolo vine inspirația și pentru a integra aroma castanelor direct în cafea.
Circulă multe propuneri și rețete cu cafea în care se adaugă pur și simplu piure de castane, dar aroma este în final limitată. Însă un barman italian renumit și pluripremiat, Francesco Sanapo, a avut altă idee: a folosit direct făină de castane, rumenită ușor în cuptor. Emulând procedeul la care sunt supuse și boabele de cafea, care și ele la origine suferă un proces similar.
Sanapo a mai adăugat propriei creații alte două arome mediteraneene prin definiție: o adiere de rozmarin și o notă de migdale. Poate părea straniu la prima vedere, dar am încercat-o și trece cu brio testul. Iată mai jos o cafea cu aromă de castane adaptată de la cea originală. Cantităție pot fi aproximative, funcție și de gustul personal, însă cu condiția să menținem cantitatea de făină de castane propusă. Este important pentru a da cremozitate preparatului.
Ingrediente pentru 2 persoane
2 cafele espresso, sau 2 cafele tari preparate la ibric, sau 2 cafele preparate cu caffettiera
200 ml lapte de migdale fără zahăr
80 g zahăr
100 ml apă
o crenguță de rozmarin (câteva grame)
20 g făină de castane
Procedeu
Se așează făina de castane într-o tavă și se dă câteva minute la cuptor – până își accentuează puțin aroma.
În continuare, preparăm un sirop din zahăr și apă, pe care le fierbem la foc mic circa 10 minute, până devine mai concentrat.
Dacă ne încântă ideea unei note ușoare de rozmarin, adăugăm crenguța în sirop și lăsăm în infuzie câteva minute. Poate fi și rozmarin uscat, la plic, în lipsa celui verde. Însă o cantitate mai mică, pentru că este mai concentrat.
Se strecoară apoi siropul, se adaugă făina de castane și se amestecă. În reacție cu apa caldă, siropul începe să devină dens.
Se amestecă o lingură din crema de castane obținută cu o cafea espresso. Peste care se adaugă o cantitate variabilă, ad libitum, din laptele de migdale. Dacă preferăm, dar nu e obligatoriu, se poate face întâi spumă laptele de migdale, similar celui obișnuit, cu un aparat pentru cappuccino.
Este ideal de servit în căni mai mari, generoase, pentru a putea amesteca bine toate componentele acestei specialități de cafea de toamnă târzie. Presărând un strop de făină de castane bine rumenită deasupra.
Notă: Pentru cine se simte inspirat de ideea de cafea și castane, se poate elimina pasajul cu siropul și amesteca făina de castane rumenită în cuptor cu cafea – se folosesc în amestec, ca și cum am prepara o cafea obișnuită.