O sâmbătă plină de gusturile Austriei, preparate tradiționale și produse locale. Aceasta este experiența culinară la care sunt invitați timișorenii să ia parte în 24 mai 2025, la Casa Ferch din Deta, în cadrul evenimentului Banat Brunch. Rețete străine cu ingrediente locale, un amestec de inedit și reinterpretare ce exprimă atât poveștile familiei Margit și Roman Renner, cât și patrimoniul culinar al țării lor și multiculturalitatea orașului Deta, aflat la 43 de kilometri de Timișoara.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Programul Banat Brunch de la Deta
Evenimentul din curtea Casei Ferch va începe la ora 11:00. La ora 12:00 va avea loc un spectacol de dansuri susținut de ansamblul „Salba Ghedului”, iar între orele 13:00 și 15:00 va avea loc o plimbare ghidată prin orașul Deta cu mașini de epocă. În curtea casei austriecilor se va desfășura și un târg de produse locale: miere de la Cenad, pâine de casă de la Denta, brânză de oaie de la Opatița, gemuri și siropuri de la Casa Ferch, produse artizanale realizate de Margit Renner.

Aperitivele includ salată de boeuf cu carne de vită, legume și maioneză, salată de vinete, liptauer blând și iute cu brânză de la fermierii din Denta, platou de legume, platou de mezeluri artizanale preparate de gazde, platou cu brânzeturi de la ciobănița din Opatița și pâine de casă de la Denta.
Printre felurile principale se vor regăsi supă de vită cu tăiței de casă, gulaș fiert în cazan din carne de vită de la fermieri din Giroc, rindsroulade (ruladă cu carne de vită), sarmale din amestec de carne de porc și vită, ardei umpluți cu același amestec.
La desert se vor servi clătite cu brânză dulce, clătite cu jeleu de coacăze, pâine de casă cu gem de cireșe, mure și coacăze preparat la Casa Ferch, gugelhupf și apfelpitta (plăcintă cu mere).
Participarea se face pe bază de donație: 150 de lei pentru adulți și 75 de lei pentru copii.
Iubitorii de camping pot înnopta la Camping Casa Ferch, una dintre cele mai îndrăgite locații de către turiștii care traversează Banatul.

Banat Brunch este un eveniment organizat de Asociația pentru Promovarea Turismului Timiș, care își propune să promoveze cultura gastronomică a zonei.
Margit și Roman s-au născut la Viena, dar s-au mutat în Deta în urmă cu două decenii
Margit și Roman s-au născut la Viena, dar s-au mutat în Deta în urmă cu două decenii. Atunci, Roman Renner a ajuns pe meleagurile românești ca reprezentant al unei fabrici din domeniul auto. Acum, cei doi sunt coordonatorii diverselor activități culturale și turistice din oraș. Se ocupă de târgurile de Crăciun și de Paște, primesc oaspeți în casa lor transformată în pensiune, organizează diverse evenimente și, pe lângă toate acestea, au și un mic muzeu dedicat mașinilor de epocă.
„Am ajuns în România prin prisma serviciului. În anul 2000, s-au deschis la Deta două fabrici din industria automotive. Una se ocupa de cusut huse pentru scaune, iar cealaltă de volane. Eu am venit aici ca șef de organizare, de logistică. Așa am rămas agățați la Deta“, a povestit Roman Renner.

Austriecii s-au mutat într-unul dintre imobilele istorice din Deta – Casa Ferch –, pe care au restaurat-o cu grijă și au transformat-o în pensiune turistică.
„Venind aici cu copiii mici, aveam nevoie de o locuință. Ne-am pus să căutăm o casă frumoasă și am găsit-o pe aceasta, în care locuim și astăzi. În această casă a locuit un verișor al renumitului pictor șvab Franz Ferch. Acest verișor, pe nume Josef Ferch, era notar în Deta. Franz Ferch era un mare artist, care ar merita să fie cunoscut mai bine și aici, în România. Noi îl promovăm cum se cuvine. De aceea am numit acest loc Casa Ferch. Artistul s-a născut în Banat, dar înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial a emigrat în Germania, împreună cu toată familia“, a explicat Margit Renner.

Proprietarii Casei Ferch s-au gândit că locuința oferă suficient spațiu pentru a primi și oaspeți. Au făcut demersurile necesare pentru a autoriza funcționarea unei pensiuni și au amenajat câteva camere.
„Înainte, în timpul comunismului, aici era sediul IAS Deta. În curte au fost construite clădiri noi, de tip socialist, pentru birouri. Nu o să vă vină să credeți, dar am scos de aici 17 tone de fier vechi și moloz. În casa asta totul e nou: instalații electrice, canalizare, apă, centrală termică“, spune Roman Renner.

Având în vedere că Roman Renner a lucrat o viață întreagă în industria auto, nu e de mirare că a transformat garajul din curte într-un mic muzeu cu mașini de epocă. În colecția sa se regăsesc, printre altele, un Saab vechi de peste 40 de ani, un VW Broscuță din anii ’80 și o Dacie din anii ’70.