Brinner, un fel de brunch pe invers. Preparate de mic dejun, servite la cină. O nouă tendință care vine din Australia

brinner mic dejun servit seara Bill Granger foto: dreamstime.com© Elenachaykina

Este o tendință născută în Australia în urmă cu câțiva ani dar care tinde să ia amploare, iar numele, cum e ușor de intuit, este format din comprimarea a două cuvinte cunoscute: breakfast și dinner. În loc de preparate tipice pentru cină, mâncare în stil mic dejun la orele serii. O opțiune aparent ciudată, dar care rezolvă eterna dilemă cuprinsă în expresia „oare ce să mai gătim pentru cină”. Un fel  de confort food, o masă abordată cu indulgență, făcând mai mult sau mai puțin abstracție de principiile alimentației sănătoase.

Potrivit publicației cookist.it, în patria sa de origine a devenit simbolul unui mare succes antreprenorial. Totul a început cu ideea lui Bill Granger, un student la arte din Sydney, care, pentru a-și plăti studiile, a început să lucreze în domeniul horeca. Pentru ca apoi, la mijlocul anilor ’90, să-și deschidă primul său local, Bill’s. Unde servea mese bogate de mic dejun, pe mese mari, unde oamenii se alăturau unii altora chiar și fără să se cunoască. Propunerile din meniu: ouă, clătite, waffles și bacon.

Curând însă și-a dat seama că formula sa de mic dejun era cerută mult dincolo de orele dimineții și astfel a avut o revelație: să servească preparatele dimineții și la prânz, dar mai ales la cină. Ideea a devenit atât de populară încât ulterior el avea să devină o figură de prim rang la nivel internațional în horeca, deschizând locații în întreaga lume bazate pe conceptul de „brinner”. Conceptul avea să prindă cel mai bine în Statele Unite și tinde în ultima vreme să cucerească tot mai mult teren, creația supraviețuindu-i creatorului său.

Idei de preparate într-un „mic dejun de seară”

Conceptul de brinner este în mare măsură similar cu cel de brunch: trebuie să fie extrem de bogat și să includă preparatele tipice ale unui mic dejun în stil anglo-saxon sau american. Sunt practic obligatorii ouăle sub diverse forme, însoțite de bacon, burritos, dar și deserturi precum waffles, clătite și pancake stropite cu clasicul sirop de arțar. Pe lângă ele, și nelipsitul avocado toast. Mai pot exista și preparate de tip patisserie, dintre care, pe primul loc, nelipsitele croissante. Dar și lapte cu cereale, biscuiți, fursecuri, pâine prăjită cu gem sau creme spalmabile dulci, sucuri de fructe.

Formule ceva mai sănătoase ale micului dejun seral mai pot cuprinde rosti de cartofi sau de dovleac, felii de legume pe grill, bețișoare de bambus cu brânză, roșii, măsline, castraveți, eventual puțin humus.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *